Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli1. heinäkuuta 2020Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Komissio esittelee Euroopan osaamisohjelman

Komissio esittelee tänään Euroopan osaamisohjelman, jossa asetetaan kunnianhimoiset tavoitteet osaamisen parantamiselle ja uudelleenkoulutukselle. Tavoitteet on määrä saavuttaa seuraavien viiden vuoden sisällä. Ohjelmalla edistetään kestävää...

Vihreä ja digitaalinen siirtymä muuttavat elin-, työskentely- ja vuorovaikutustapoja. Koronaviruspandemia on nopeuttanut näitä siirtymiä ja tuonut monien eurooppalaisten työuralle uusia haasteita.

Komission esittämällä osaamisohjelmalla pyritään parantamaan taitojen merkitystä, sillä kriisin jälkimainingeissa monien on hankittava uutta osaamista tai parannettava nykyistä osaamistaan.

Osaamisohjelma sisältää 12 ammatilliseen osaamiseen liittyvää toimea, joiden kautta luodaan yhteyksiä EU-maiden, yritysten ja työmarkkinaosapuolten välille muutoksen aikaansaamiseksi. Rahoitustukea saadaan EU:n budjetista, ja lisäksi tarvitaan julkisia ja yksityisiä investointeja.

Osaamisohjelman toimia ovat esimerkiksi EU:n tuki kansallisille strategisille toimille osaamisen parantamiseksi sekä eurooppalaiset yliopistot -aloitteen käyttöönotto ja tutkijoiden osaamisen parantaminen.

Lisäksi toimiin kuuluvat muun muassa vihreää ja digitaalista siirtymää tukeva osaaminen sekä STEM-aloilta eli luonnontieteiden, teknologian, insinööritieteiden ja matematiikan alalta valmistuvien määrän lisääminen ja yrittäjyys- ja monialaisten taitojen edistäminen.

Yksi osaamisohjelman toimista, uusi Europass-alusta, otetaan käyttöön jo tänään. Alusta tarjoaa 29 kielellä ohjeistusta ansioluettelon kirjoittamiseen, ehdotuksia soveltuvista työpaikoista ja oppimismahdollisuuksista sekä tietoja osaamistarpeista.

Komissio myös hyväksyy tänään yhtenä osaamisohjelmaan sisältyvistä toimista ehdotuksen neuvoston suositukseksi ammatillisesta koulutuksesta. Sen tarkoituksena on edistää kestävää kilpailukykyä, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja selviytymiskykyä.

Osana uusia taitoja koskevaa politiikkaansa komissio on asettanut kunnianhimoisia tavoitteita seuraaviksi viideksi vuodeksi. Ne perustuvat indikaattoreihin, joiden avulla edistymistä voidaan seurata vuosittain talouspolitiikan EU-ohjausjakson puitteissa.

Tavoitteena on muun muassa kasvattaa digitaaliset perustaidot omaavien 16–74-vuotiaiden määrää 25 prosenttia eli yhteensä 70 prosenttiin.

Toimien toteuttamiseksi ja osaamisohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi EU tarvitsee arviolta noin 48 miljardin euron vuotuiset julkiset ja yksityiset lisäinvestoinnit osaamiseen.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_1196

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
1. heinäkuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto