Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli19. tammikuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Komissio esittää toimia yhteisen rintaman rakentamiseksi koronavirusta vastaan

Komissio esittää joukon toimia, joita tarvitaan pandemian torjunnan tehostamiseksi ja yhteisen rintaman rakentamiseksi koronavirusta vastaan. Komissio esitti toimet ennen EU-maiden johtajien tämän viikon tapaamista, jossa käsitellään yhteisiä toimia...

Tänään annetussa tiedonannossa komissio kehottaa kaikkia EU-maita vauhdittamaan rokottamista.

Vähintään 80 prosenttia yli 80-vuotiaista ja 80 prosenttia terveydenhuollon ja sosiaalialan työntekijöistä pitäisi olla rokotettuina kaikissa EU-maissa maaliskuuhun 2021 mennessä.

Kesään 2021 mennessä EU-maissa pitäisi olla rokotettuna 70 prosenttia koko aikuisväestöstä.

Tiedonannossa esitetään myös muita keskeisiä toimia, joilla autetaan vähentämään riskejä ja pitämään virus hallinnassa.

Komissio kehottaa EU-maita soveltamaan edelleen sääntöjä, jotka koskevat muun muassa lähikontaktien välttämistä, sosiaalisten kontaktien rajoittamista ja matkustusrajoitusten koordinointia, sekä tehostamaan testausta, kontaktien jäljittämistä ja virusnäytteiden sekvensointia.

Kaikkea muuta kuin välttämätöntä matkustamista olisi rajoitettava voimakkaasti, kunnes epidemiologinen tilanne on kohentunut merkittävästi.

Oikeasuhteiset matkustusrajoitukset, muun muassa matkustajien testaus, olisi pidettävä voimassa, kun matkustajat tulevat alueilta, joilla esiintyy enemmän huolta aiheuttavia variantteja.

EU-maiden olisi päivitettävä testausstrategiansa, jotta voidaan ottaa huomioon uudet variantit ja lisätä pika-antigeenitestien käyttöä.

Genomin sekvensointia olisi lisättävä kiireesti vähintään 5 prosenttiin ja mieluiten 10 prosenttiin positiivisista testituloksista. Tällä hetkellä monissa EU-maissa testataan alle 1 prosentti näytteistä, mikä ei ole tarpeeksi, jotta voitaisiin tunnistaa varianttien eteneminen tai havaita uusia.

Tapausten määrä on kasvanut viime viikkoina, joten tulevina kuukausina on toteutettava lisätoimia. Näitä voivat olla rokottamisen vauhdittaminen sekä Länsi-Balkanin, itäisten ja eteläisten naapurimaiden ja Afrikan kumppanimaiden auttaminen.

Varmistaakseen, että rokotteita on saatavilla mahdollisimman pian, komissio perustaa Team Europe -mekanismin, jonka kautta voitaisiin jakaa EU:n kumppanimaiden kanssa osa EU:n rokotestrategian avulla turvatuista 2,3 miljardista rokoteannoksesta, erityisesti Länsi-Balkanin maihin ja itäisiin ja eteläisiin naapurimaihin ja Afrikkaan.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_143

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
19. tammikuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto