Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Nyhetsartikel3 juni 2021Representationen i Finland

EU-kommissionen föreslår en tillförlitlig och säker digital identitet

Kommissionen presenterar i dag en europeisk digital identitet som kommer att vara tillgänglig för alla medborgare, invånare och företag i EU.

Enligt kommissionens förslag kommer alla européer att kunna styrka sin identitet och dela med sig av elektroniska handlingar bara genom ett mobilklick. De kommer även att få tillgång till nättjänster med hjälp av sin nationella digitala identifiering, som erkänns i hela Europa.

Enligt förslaget kommer mycket stora plattformar att åläggas att godta att den europeiska digitala identiteten används, när användaren så begär, för att till exempel kunna styrka sin ålder. Det kommer alltid att vara användaren själv som bestämmer om han eller hon vill använda sin digitala identitet.

– Med den europeiska digitala identiteten kommer vi i alla EU-länder att kunna göra samma saker som vi gör hemma – och det utan några extrakostnader och med färre hinder, oavsett om det handlar om att hyra en lägenhet eller öppna ett bankkonto utanför sitt hemland, säger EU-kommissionens vice ordförande Margrethe Vestager, som ansvarar för ett Europa rustat för den digitala tidsåldern. Vi bestämmer själva hur mycket information vi vill förmedla om oss själva, till vem och för vilket syfte. Det här är en unik möjlighet att ta oss ännu ett steg mot att uppleva vad det verkligen innebär att leva i Europa och att vara europé.

Enligt den nya förordningen kommer EU:s medlemsländer att erbjuda medborgare, invånare och företag så kallade digitala plånböcker som kan kopplas till deras nationella digitala identitet (till exempel körkort, utbildningsbevis och bankkonton). E-identitetsplånböckerna kan tillhandahållas av offentliga myndigheter eller privata enheter, om dessa erkänns av ett medlemsland.

De nya europeiska e-identitetsplånböckerna kommer att ge alla i Europa möjlighet att få tillgång till tjänster på nätet utan att behöva använda privata identifieringsmetoder eller dela med sig av personuppgifter i onödan. Med kommissionens lösning kommer användarna att ha full kontroll över de data som de delar med sig av.

För att detta ska kunna genomföras så snart som möjligt åtföljs förslaget av en rekommendation. EU-kommissionen uppmanar medlemsländerna att ta fram en gemensam verktygslåda till september 2022 och att omedelbart inleda de nödvändiga förberedelserna. Verktygslådan bör omfatta teknisk arkitektur, standarder och riktlinjer för bästa praxis.

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_21_2663

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Pia Siitonen
tfn 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
3 juni 2021
Upphovsman
Representationen i Finland