Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli3. kesäkuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Komissio ehdottaa turvallista ja luotettavaa eurooppalaista digitaalista identiteettiä

Komissio on tänään ehdottanut EU:n kansalaisille, EU:ssa asuville henkilöille ja EU:ssa toimiville yrityksille tarkoitettua eurooppalaista digitaalista identiteettiä.

Komission ehdotuksen mukaan eurooppalaiset voivat hyödyntää digitaalista identiteettiä henkilöllisyytensä todistamiseen ja sähköisten asiakirjojen jakamiseen yhdellä klikkauksella suoraan matkapuhelimesta. He voivat myös kirjautua verkkopalveluihin käyttäen kansallista digitaalista tunnistautumista, joka toimii kaikkialla Euroopassa.

Ehdotuksen mukaan erittäin suurten verkkoalustojen on käyttäjän pyynnöstä hyväksyttävä eurooppalaisen digitaalisen identiteetin käyttö esimerkiksi käyttäjän iän todistamiseen. On aina käyttäjän päätettävissä, haluaako hän käyttää digitaalista identiteettiä.

Euroopan digitaalisesta valmiudesta vastaava johtava varapuheenjohtaja Margrethe Vestager korosti palvelun käyttäjälähtöisyyttä. ”Eurooppalainen digitaalinen identiteetti on turvallinen ja läpinäkyvä järjestelmä, jonka ansiosta esimerkiksi asunnon vuokraaminen tai pankkitilin avaaminen onnistuu missä tahansa EU-maassa samalla tavalla kuin kotimaassamme. Sen avulla voimme päättää, miten paljon tietoja itsestämme jaamme, kenen kanssa ja mitä tarkoitusta varten. Tämä on merkittävä keino helpottaa eurooppalaisten elämää.

Uuden asetuksen mukaisesti EU-maiden on tarkoitus tarjota kansalaisilleen ja yrityksille ns. digitaalisia lompakkoja, joissa kansallinen digitaalinen identiteetti voidaan yhdistää muihin henkilökohtaisiin tietoihin (kuten ajokortin, tutkintotodistusten tai pankkitilin tietoihin). Näitä lompakkoja voivat tarjota viranomaiset tai EU-maiden hyväksymät yksityiset tahot.

Uudet eurooppalaiset digitaalisen identiteetin lompakot antavat kaikille eurooppalaisille mahdollisuuden käyttää verkkopalveluita ilman, että heidän tarvitsee käyttää yksityisiä tunnistamismenetelmiä tai jakaa henkilötietojaan tarpeettomasti. Komission esittämällä ratkaisulla käyttäjät hallitsevat täysin sitä, mitä tietoja jakavat.

Ehdotuksen toteuttamisen nopeuttamiseksi siihen liitetään suositus. Komissio kehottaa EU-maita luomaan yhteisen välineistön syyskuuhun 2022 mennessä ja aloittamaan valmistelut välittömästi. Välineistön olisi sisällettävä tekninen rakenne ja standardit sekä parhaita käytäntöjä koskevat ohjeet.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_2663

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
3. kesäkuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto