Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote23. maaliskuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Komissio ehdottaa kaasun varastoinnin vähimmäistasoja talven varalle

Energia

Jatkotoimena REPowerEU-tiedonannolle ja Versailles’n julistukselle komissio on tänään esittänyt ideoita EU:n yhteisiksi toimiksi, joilla puututaan kaasumarkkinoihin liittyvän ongelman perimmäisiin syihin ja varmistetaan toimitusvarmuus kohtuuhinnoin ensi talvesta alkaen. EU-johtajat jatkavat keskustelua eri vaihtoehdoista tämän viikon Eurooppa-neuvostossa.

Komissio esittää tänään energian toimitusvarmuuden turvaamista koskevan lainsäädäntöehdotuksen. Sen mukaan EU-maiden on varmistettava, että niiden maanalaisten kaasuvarastojen täyttöaste on vähintään 80 prosenttia 1. marraskuuta 2022 mennessä. Seuraavina vuosina vaadittu täyttöaste nousee 90 prosenttiin helmikuusta lokakuulle asetettavin välitavoittein. Varastointipaikkojen pitäjien olisi ilmoitettava täyttöasteensa kansallisille viranomaisille. EU-maiden olisi puolestaan seurattava täyttöasteita kuukausittain ja raportoitava niistä komissiolle. Ehdotus sisältää velvoitteen varmistaa, että kaasun varastointitaso on vähintään 80 prosenttia ensi talven varalle ja 90 prosenttia seuraavina vuosina.

Kaasun varastointilaitokset ovat toimitusvarmuuden kannalta kriittisiä infrastruktuureja. Edellyttämällä varastointilaitteistojen haltijoilta pakollista sertifiointia vältetään riski mahdollisesta ulkopuolisesta vaikuttamisesta kriittiseen varastointi-infrastruktuuriin.

Komissio on valmis perustamaan yhteisiä kaasuhankintoja käsittelevän työryhmän EU:n tasolla. Yhdistämällä kysyntää työryhmä helpottaisi ja vahvistaisi EU:n kansainvälistä yhteydenpitoa toimittajiin. Näin varmistettaisiin tuonti edullisin hinnoin ennen ensi talvea.

Energian hintoja ja kaasuvarastoja koskevat kiireelliset toimenpiteet

Komissio on viime kesästä lähtien pyrkinyt lieventämään energian korkeiden hintojen vaikutuksia kotitalouksiin ja yrityksiin. Se on vauhdittanut työtään, jotta sitä voidaan hyödyntää tämän viikon Eurooppa-neuvoston kokouksessa.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_1936  

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
23. maaliskuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto