Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli17. kesäkuuta 2020Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Komissio ehdottaa EU:n koronarokotestrategiaa

Komissio esittää tänään EU:n strategian, jolla nopeutetaan koronavirusrokotteiden kehittämistä, valmistusta ja käyttöönottoa. Strategian mukaan paras keino löytää pysyvä ratkaisu pandemiaan on tehokas ja turvallinen rokote. Komissio aikoo hankkia...

Tämänpäiväisellä strategiallaan komissio tukee pyrkimyksiä kehittää ja asettaa saataville turvallisia ja tehokkaita rokotteita 12–18 kuukauden kuluessa tai jopa tätä nopeammin.

Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan nyt tarvitaan sekä tiedettä että solidaarisuutta. ”Mikään ei ole vielä varmaa, mutta luotan siihen, että pystymme mobilisoimaan tarvittavat resurssit sellaisen rokotteen kehittämiseksi, jolla voitamme viruksen lopullisesti. Meidän on oltava valmiita valmistamaan ja ottamaan tällainen rokote käyttöön kaikkialla Euroopassa ja muualla maailmassa. Tämä rokote on läpimurto koronaviruksen torjunnassa ja kuvastaa sitä, mitä kumppanit voivat saavuttaa yhdistämällä tahtonsa, tutkimuksensa ja voimavaransa. Euroopan unioni tekee kaiken voitavansa varmistaakseen, että rokote on kaikkien maailman kansojen saatavilla riippumatta siitä, missä he asuvat.”

EU:n strategia perustuu kahteen toimintatapaan. Ensinnäkin varmistetaan rokotetuotanto EU:ssa ja riittävä määrä rokotteita EU-maille rokotevalmistajien kanssa tehtävillä ennakkohankintasopimuksilla EU:n hätätilanteen tukijärjestelyn avulla.

Komissio aikoo sopia EU-maiden puolesta oikeuksista ostaa tietty määrä rokoteannoksia määrätyn ajan kuluessa. Vastineeksi tästä komissio aikoo rahoittaa osan rokotevalmistajien etukäteiskustannuksista.

Annettu rahoitus katsotaan ennakkomaksuksi EU-maiden ostamista rokotteista. Rahoitus saadaan pääosin EU:n hätätilanteen tukivälineestä, ja lisätukea saadaan lainoina Euroopan investointipankilta.

Toiseksi mukautetaan EU:n säännöksiä, jotta voidaan nopeuttaa rokotteiden saamista markkinoille. Samalla säilytetään rokotteiden laatua, turvallisuutta ja tehokkuutta koskevat vaatimukset.

Yrityksiä, joilla on kehitteillä lupaava rokote, jonka kliiniset tutkimukset on jo aloitettu tai aloitetaan lähiaikoina, pyydetään ottamaan yhteyttä komissioon: EC-VACCINESatec [dot] europa [dot] eu (EC-VACCINES[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Strategiassa otetaan myös huomioon maailmanlaajuinen solidaarisuus ja varmistetaan, että rokotteet ovat kaikkien saatavilla edulliseen hintaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Osana kansainvälisiä toimia testauksen, hoidon ja rokotteiden rahoittamiseksi komissio järjestää lisäksi 27. kesäkuuta kansainvälisen varainkeruutapahtuman.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_1103

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
17. kesäkuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto