Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Kompletterande information11 november 2021Representationen i Finland

Representationens presschef Pia Siitonen: ”Hållbar finansiering och ungas ekonomiska kunnande på tapeten under kommissionärsbesök”

Pia Siitonen

Kommissionärernas besök i Finland duggar tätt och denna vecka har vi glädjen att hälsa Mairead McGuinness, EU-kommissionär med ansvar för finansiella tjänster, finansiell stabilitet och kapitalmarknadsunionen, välkommen. Hon stannar i Finland i hela tre dagar och kommer att föra samtal med olika berörda parter, framför allt om EU:s klassificeringssystem för hållbara finansieringar, den så kallade klimattaxonomin. Genom systemet fastslås vilka finansieringsmål som kan anses vara hållbara ur miljösynvinkel. Ett av målen med bekämpningen av klimatförändringarna är att frångå investeringar som inte är miljömässigt hållbara.

Kärnkraften och skogarna är viktiga för Finland i detta sammanhang och kommissionären kommer att besöka kärnkraftverket Olkiluoto, där hon får bekanta sig med deponering av kärnavfall. Mairead McGuinness kommer även att få lära sig mer om finländsk skogsvård i Kumo.

På fredag diskuterar kommissionär McGuinness ekonomiska frågor med unga i Europasalen i Helsingfors (https://europa.eu/!NmuhMB). Hon kommer även att besöka Ekonomi och ungdoms (TAT) Företagsby, som är en intressant lärandemiljö för niondeklassister, där de kan bekanta sig med både arbetslivet och ekonomi genom lek och rollspel. I Företagsbyn samarbetar eleverna i team, som driver företag på internationella marknader. Syftet med Företagsbyn är att bredda de ungas ekonomiska kunnande.

Nästa vecka fortsätter representationen diskussionen om klimatfinansieringen, när vår kollega Ismo Ulvila återvänder till kontoret med pinfärska nyheter från klimatkonferensen COP26 i Glasgow. Han håller en pressbriefing om detta ämne på tisdag.

Översikt

Publiceringsdatum
11 november 2021
Upphovsman
Representationen i Finland