Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Nyhetsartikel17 juni 2021Representationen i Finland

EU-kommissionär Paolo Gentiloni: ”En möjlighet att få till stånd globala skatteregler i dagens samhälle”

G7-länderna har kommit överens om fördelningen av beskattningsrätten för världens största och mest lönsamma multinationella företag. Företagen ska betala skatt där vinsterna görs, inte bara där deras huvudkontor ligger.

När det gäller en global minimiskatt kom man överens om en effektiv skattesats på minst 15 procent för respektive land. ”I Europa och resten av världen är vi fast beslutna att återuppbygga våra ekonomier så att de blir bättre än tidigare. Nu har vi chansen att göra detsamma vad gäller internationell beskattning utgående från principerna om rättvisa och hållbarhet. Ett positivt resultat av denna process skulle vara att fördelningen av beskattningsrätten skulle anpassas till världen som den ser ut i dag. Det skulle leda till slutet för den globala konkurrensen om lägsta företagsskatt – en konkurrens som pågått alldeles för länge och som lett till väldigt få vinnare men många miljarder förlorare. Detta är en vinst som är väl värd att kämpa för”, skriver EU-kommissionär Paolo Gentiloni, med ansvar för ekonomi, i Helsingin Sanomat den 16 juni och i Dagens industri den 20 juni.

Läs hela debattartikeln på finska här: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008048301.html och på svenska här: https://www.di.se/debatt/ett-forsta-steg-mot-globala-skatteregler/

Översikt

Publiceringsdatum
17 juni 2021
Upphovsman
Representationen i Finland