Skip to main content
Euroopan komission logo
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli31 toukokuu 2021Suomen-edustusto

Kiertotalous: Komissiolta ohjeita kertakäyttömuovisääntöjen soveltamisesta

Euroopan komissio antaa tänään kertakäyttöisiä muoveja koskeviin EU-sääntöihin liittyviä ohjeita. Lisäksi komissio antaa täytäntöönpanopäätöksen, joka koskee markkinoille saatettujen kalastusvälineiden ja kerätyn kalastusvälinejätteen seurantaa ja...

Vuonna 2019 hyväksyttyjen kertakäyttöisiä muoveja koskevien EU-sääntöjen mukaan EU-maiden on tämän vuoden heinäkuun 3. päivään mennessä toteutettava toimenpiteitä sen varmistamiseksi, ettei tiettyjä muovituotteita enää saateta markkinoille EU-maissa.

Säännöt koskevat seuraavia tuotteita: muoviset vanupuikot, aterimet, lautaset, pillit, juomien sekoitustikut, ilmapallojen varret, tietyt paisutetusta polystyreenistä valmistetut tuotteet (mukit sekä elintarvike- ja juomapakkaukset) sekä kaikki oxo-hajoavasta muovista valmistetut tuotteet. Näille kaikille on markkinoilla saatavilla kohtuuhintaisia muovittomia vaihtoehtoja.

Muiden muovituotteiden, kuten kalastusvälineiden ja kosteuspyyhkeiden, osalta tavoitteena on käytön, kulutuksen ja roskaantumisen rajoittaminen muun muassa merkintävaatimuksilla, laajennetuilla tuottajan vastuuta koskevilla järjestelmillä (”saastuttaja maksaa” -periaate), tiedotuskampanjoilla ja tuotesuunnitteluvaatimuksilla.

Ohjeiden tarkoituksena on varmistaa, että uusia sääntöjä sovelletaan kaikkialla EU:ssa yhdenmukaisesti.

Markkinoille saatettujen kalastusvälineiden ja kerättyjen kalastusvälinejätteiden seurantaa ja raportointia koskevan täytäntöönpanopäätöksen tarkoituksena on auttaa EU-maita täyttämään velvollisuutensa raportoida vuodesta 2022 alkaen markkinoille saatetuista muovia sisältävistä kalastusvälineistä ja merestä kerätyistä kalastusvälineistä.

Suomessa direktiivin säännösten täytäntöönpano on vireillä ympäristöministeriössä ja ehdotus on lausuntokierroksella. Uuden lainsäädännön mukaisia tuotekieltoja ja merkintävaatimuksia valvoisi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_2710

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia.siitonen@ec.europa.eu

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina.hotti@ec.europa.eu

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
31 toukokuu 2021
Laatija
Suomen-edustusto