Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké14 juli 2022Representationen i FinlandLästid: 5 min

Ekonomisk prognos sommaren 2022: Rysslands krig försämrar utsikterna

Kesän 2022 talousennuste
Den ekonomiska sommarprognosen 2022

 

Rysslands aggressionskrig mot Ukraina fortsätter att inverka negativt på EU:s ekonomi och leder till lägre tillväxt och högre inflation jämfört med vårprognosen. Enligt den (intermistiska) ekonomiska sommarprognosen 2022 kommer EU:s ekonomi att växa med 2,7 % 2022 och 1,5 % 2023. Tillväxten i euroområdet beräknas ligga på 2,6 % 2022 och därefter minska till 1,4 % 2023. Den genomsnittliga årliga inflationen beräknas nå sin historiskt högsta topp 2022, på 7,6 % i euroområdet och 8,3 % i EU, för att sedan minska till 4,0 % respektive 4,6 % 2023.

Krigsutlösta chocker hämmar tillväxten

Många av de negativa riskerna i samband med vårprognosen 2022 har förverkligats. Rysslands invasion av Ukraina har satt ytterligare uppåtriktat tryck på priserna på energi och livsmedel. Detta underblåser det globala inflationstrycket, urholkar hushållens köpkraft och utlöser snabbare penningpolitiska åtgärder än tidigare. Den pågående avmattningen av tillväxten i USA bidrar till de negativa ekonomiska effekterna av Kinas strikta nollpolitik mot covid-19.  

EU:s ekonomi är fortfarande särskilt sårbar för utvecklingen på energimarknaderna på grund av dess stora beroende av ryska fossila bränslen, och den försvagade globala tillväxten hämmar den externa efterfrågan. Takten ökade i och med förra årets återhämtning, och ett något starkare första kvartal än vad som tidigare beräknades kommer att underbygga den årliga tillväxttakten för 2022. Den ekonomiska aktiviteten förväntas dock bli dämpad under resten av året, trots en lovande sommarsäsong för turismen. Under 2023 förväntas den kvartalsvisa ekonomiska tillväxten öka, tack vare en motståndskraftig arbetsmarknad, dämpad inflation, stöd från faciliteten för återhämtning och resiliens och det fortfarande stora överskottet av besparingar.

Sammantaget kommer EU:s ekonomi att fortsätta att växa, men i betydligt långsammare takt än vad som förväntades i vårprognosen 2022.

Rekordhög inflation förväntas avta under 2023

Den totala inflationen fram till juni har nått rekordhöga nivåer i takt med att energi- och livsmedelspriserna fortsatte att öka och pristrycket breddades till tjänster och andra varor. I euroområdet ökade inflationen kraftigt andra kvartalet 2022, från 7,4 % i mars (på årsbasis) till en ny rekordnivå på 8,6 % i juni. I EU var ökningen ännu mer uttalad, och inflationen ökade med en hel procentenhet från 7,8 % i mars till 8,8 % i maj.

Inflationsprognosen har justerats upp avsevärt jämfört med vårprognosen, Förutom den kraftiga prisökningen andra kvartalet kommer en ytterligare ökning av de europeiska gaspriserna att vältras över på konsumenterna även via elpriserna. Inflationen beräknas nå en topp på 8,4 % på årsbasis tredje kvartalet 2022 i euroområdet och därifrån sjunka stadigt och sjunka till under 3 % sista kvartalet 2023, både i euroområdet och i EU, i takt med att trycket från utbudsbegränsningar och råvarupriser avtog.

Riskerna är fortfarande höga och beroende av kriget

Riskerna för den ekonomiska aktiviteten och inflationen är starkt beroende av krigets utveckling och särskilt dess konsekvenser för gasleveranserna till Europa. Nya prisökningar på gas skulle kunna driva upp inflationen ytterligare och hämma tillväxten. Andrahandseffekter skulle i sin tur kunna förstärka inflationskrafterna och leda till en kraftigare åtstramning av de finansiella villkoren, vilket inte bara skulle hämma tillväxten utan också medföra ökade risker för den finansiella stabiliteten. Det kan inte uteslutas att den på nytt uppblossande pandemin i EU medför förnyade störningar i ekonomin.

Samtidigt kan den senaste tidens nedåtgående trend för oljepriser och andra råvarupriser komma att öka, vilket skulle leda till en snabbare nedgång i inflationen än vad som nu förväntas. Tack vare en stark arbetsmarknad skulle den privata konsumtionen dessutom kunna bli mer motståndskraftig mot stigande priser om hushållen skulle använda mer av sitt ackumulerade sparande.

Uttalanden av kommissionärer:

Rysslands krig mot Ukraina fortsätter att kasta en slagskugga över Europa och vår ekonomi. Vi står inför utmaningar på flera fronter, från stigande energi- och livsmedelspriser till mycket osäkraglobala framtidsutsikter. Lyckligtvis är vårt utgångsläge gott: vi har tagit oss igenom den tidigare krisen och återfunnit kraftig tillväxt. Den ekonomiska tillväxten kommer att bromsas avsevärt under andra hälften av året, men ta mer fart igen under 2023. Med tanke på den höga inflationen och det skärpta finansläget är det viktigt att hitta rätt balans mellan att gå mot en mer försiktig finanspolitik och att skydda de mest sårbara. Vi måste också minska vårt beroende av ryska fossila bränslen, säger verkställande vice ordförande i EU-kommissionen, Valdis Dombrovskis, med ansvar för en ekonomi för människor.

Rysslands oprovocerade invasion av Ukraina fortsätter att skicka chockvågor genom den globala ekonomin. Moskvas agerande bryter energi- och spannmålsförsörjningen, driver upp priserna och leder till försvagat förtroende. I Europa förväntas effekterna av att våra ekonomier öppnats igen underbygga den årliga tillväxten under 2022, men för 2023 har vi kraftigt reviderat ned vår prognos. Den rekordhöga inflationen förväntas nu nå sin topp senare i år, och sedan minska gradvis under 2023. Krigets utveckling och gasleveransernas tillförlitlighet är ovissa, vilket innebär att denna prognos är mycket osäker och kan påverkas av nedåtrisker. För att rida ut denna storm måste Eu visa ledarskap. Tre ord får leda vår politik: solidaritet, hållbarhet och säkerhet, säger Paolo Gentiloni, kommissionsledamot med ansvar för ekonomi.

Bakgrund

Den ekonomiska sommarprognosen 2022 uppdaterar den ekonomiska vårprognosen från maj 2022 och är inriktad på BNP- och inflationsutvecklingen i alla EU:s medlemsstater.

Denna prognos är baserad på ett antal tekniska antaganden rörande växelkurser, räntor och råvarupriser med brytdatum den 30 juni 2022. För alla andra inkommande uppgifter, inbegripet antaganden om regeringarnas politik, beaktas i denna prognos information som inkommit fram till och med den 5 juli.

EU-kommissionen publicerar två utförliga prognoser (vår och höst) och två interimsprognoser (vinter och sommar) varje år. Interimsprognoserna omfattar årlig och kvartalsvis BNP-utveckling, samt inflationstakt innevarande och nästa år för samtliga EU-länder samt för euroområdet och EU totalt.

EU-kommissionens nästa prognos blir den ekonomiska höstprognosen, som kommer att publiceras i november 2022.

Läs mer

Hela dokumentet: Ekonomisk (interims)prognos sommaren 2022

Följ Valdis Dombrovskis på Twitter: @VDombrovskis

Följ Paolo Gentiloni på Twitter: @PaoloGentiloni

Följ GD ECFIN på Twitter: @ecfin

För allmänheten: Europe Direct per telefon 00 800 67 89 10 11 eller mejl

 

Pressmeddelandet: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_22_4511

 

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Pia Siitonen
tfn 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

 

Översikt

Publiceringsdatum
14 juli 2022
Upphovsman
Representationen i Finland