Siirry pääsisältöön
Euroopan komission logo
suomi
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli14. lokakuuta 2020Suomen-edustusto

Kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen: Komissio esittää EU:n metaanistrategian

Euroopan komissio esitti tänään EU:n strategian metaanipäästöjen vähentämiseksi osana Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa. Metaani on hiilidioksidin jälkeen toiseksi suurin ilmastonmuutoksen aiheuttaja. Metaani on myös merkittävä paikallinen ilman...

Strategiassa esitetään toimenpiteitä metaanipäästöjen vähentämiseksi Euroopassa ja kansainvälisesti. Siinä esitetään lainsäädäntö- ja muita toimia energia-, maatalous- ja jätealoilla. Näiden alojen osuus ihmisen toimintaan liittyvistä metaanipäästöistä maailmanlaajuisesti on noin 95 prosenttia. Komissio tekee yhteistyötä EU:n kansainvälisten kumppaneiden ja teollisuuden kanssa päästövähennysten saavuttamiseksi koko toimitusketjussa.

Yksi strategian painopisteistä on metaanipäästöjen mittaamisen ja raportoinnin parantaminen. Tarkkailun taso vaihtelee tällä hetkellä eri aloilla ja jäsenvaltioissa sekä eri puolilla kansainvälistä yhteisöä. Sen lisäksi, että EU:n tasolla tiukennetaan mittaus-, todentamis- ja raportointistandardeja, komissio tukee metaanipäästöjen kansainvälisen seurantakeskuksen perustamista. EU:n Copernicus-satelliittiohjelman avulla voidaan parantaa valvontaa ja auttaa havaitsemaan superpäästäjät ja merkittävät metaanivuodot kaikkialla maailmassa.

Komissio tarkastelee myös uudelleen taakanjakoasetusta ja harkitsee teollisuuden päästöjä koskevan direktiivin soveltamisalan laajentamista kattamaan metaanipäästöjä aiheuttavat alat, jotka eivät vielä kuulu sen soveltamisalaan.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_1833

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
14. lokakuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto