Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli3. lokakuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Kansainvälinen opettajien päivä: työkaluja digitaaliseen informaatiolukutaitoon

Opettajat
Komissio on koonnut ohjeet opettajille ja kasvattajille disinformaation torjumisesta ja digilukutaidon edistämisestä koulutuksen avulla.

Unesco on nimennyt lokakuun 5. päivän kansainväliseksi opettajien päiväksi. Opettajat takaavat koulutusjärjestelmän arvon ja tehokkuuden omalla työpanoksellaan. He auttavat oppilaita ajattelemaan kriittisesti ja etsimään tietoa moninaisista lähteistä, toimimaan yhteistyössä ja ratkaisemaan haasteellisia tilanteita tekemällä oikeita päätöksiä.

Digitaalinen informaatiolukutaito on nykyajan kansalaistaito, jonka varaan rakentuu osallistuminen demokraattiseen päätöksentekoon. Suomi on tunnettu hyvästä lukutaidostaan, ja monilukutaidon opetusta on sisällytetty nykyisiin opetussuunnitelmiin varhaiskasvatuksesta alkaen. Faktabaarin opas kokoaa kattavasti tietoa ja esimerkkejä digitaalisen informaatiolukutaidon edistämiseen.

Myös komissio on koonnut ohjeet opettajille ja kasvattajille disinformaation torjumisesta ja digilukutaidon edistämisestä koulutuksen avulla. Oppaasta löytyy muun muassa tietoa disinformaatiosta ja salaliittoteorioista, digisanasto, faktantarkistusharjoituksia, keinoja edistää hyviä verkkotottumuksia ja arviointivinkkejä.

Tiedot

Julkaisupäivä
3. lokakuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto