Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli26. marraskuuta 2021Suomen-edustusto

Josep Borrell, EU-kommissionens höga representant, och EU-kommissionär Jutta Urpilainen: ”Det är av avgörande betydelse att sätta jämställdheten i första rummet”

Afghanistan

”Det är sällan kvinnors och flickors rättigheter ifrågasätts lika kraftfullt som i Afghanistan”, skriver Josep Borrell, EU-kommissionens höga representant och vice ordförande, och Jutta Urpilainen, EU-kommissionär med ansvar för internationella partnerskap, i en debattartikel i Hufvudstadsbladet den 26 november. Artikeln har även undertecknats av utrikes- och utvecklingsministrar från 24 EU-medlemsländer, däribland Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och utrikeshandelsminister Ville Skinnari. ”Den senaste utvecklingen ger stor anledning till oro. EU har klargjort att framtida utvecklingsbistånd till Afghanistan kommer att bero på landets respekt för folkrätt och mänskliga rättigheter. Mänskliga rättigheter, frihet och demokrati, liksom jämställdhet, hör till EU:s kärnvärden. Jämställdhet spelar en central roll för fred, säkerhet, ekonomiskt välstånd och hållbar utveckling. Att värna om och främja jämställdhet är dessutom en skyldighet i enlighet med EU-fördragen”, poängterar Borrell, Urpilainen, Haavisto och Skinnari. EU:s tredje handlingsplan för jämställdhet ska bidra till att uppnå en jämställd värld och EU har ett nära samarbete med multilaterala, regionala och bilaterala partner för att uppnå dessa mål. ”Vi måste få den mänskliga utvecklingen att gå åt rätt håll och uppnå målen för hållbar utveckling senast 2030, så att ingen kvinna eller flicka lämnas utanför. Det är av avgörande betydelse att vi lyckas”, betonar skribenterna.

Läs hela debattartikeln här: https://www.hbl.fi/artikel/det-ar-av-avgorande-betydelse-att-satta-jamstalldheten-i-forsta-rummet/

Tiedot

Julkaisupäivä
26. marraskuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto