Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli28. syyskuuta 2020Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Itämeren alueen EU-maat yhdistävät voimansa ennallistaakseen Itämeren tilan

Komissaari Virginijus Sinkevičiusin johdolla tänään järjestetyssä Our Baltic ‑konferenssissa Itämeren alueen EU-maiden kalastus-, maatalous- ja ympäristöministerit sitoutuivat ensimmäisen kerran yhdessä tehostamaan toimia Itämeren meriympäristöön...

Itämeri on EU:n saastuneimpia merialueita, ja tänään järjestetyn konferenssin tarkoituksena oli muuntaa Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteet konkreettisiksi sitoumuksiksi Itämeren luonnon puhdistamisesta ja ennallistamisesta niin, että siitä hyötyisivät kaikki rannikkoyhteisöt.

Yhteiset sitoumukset on kirjattu konferenssin yhteydessä allekirjoitettuun ministerikokouksen julkilausumaan.

Julkilausumassa EU-maat sitoutuvat olemassa olevan EU:n lainsäädännön täytäntöönpanon vahvistamiseen. Ne sitoutuvat myös uusiin tavoitteisiin Euroopan komission viime toukokuussa esittämän biodiversiteettistrategian ja Pellolta pöytään ‑strategian mukaisesti.

Itämerta koettelevat sekä yleiset uhkat, kuten luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja ilmastonmuutos, että paikalliset ongelmat, kuten rehevöityminen, kestämätön kalastus, suuret epäpuhtauspitoisuudet ja roskaantuminen, erityisesti muovijäte. Nämä toisiinsa kytköksissä olevat uhkat ja ongelmat tukahduttavat merieliöstöä, ehdyttävät kalakantoja ja vaarantavat ihmisten toimeentulon ja terveyden.

Itämereen liittyvät ongelmat eivät tunne rajoja, minkä vuoksi ministerit ovat sopineet tekevänsä yhteistyötä myös EU:n ulkopuolisten maiden kanssa sellaisten alueellisten järjestöjen kautta, joiden toiminta on yhteydessä meriympäristön suojeluun tai kalastusasioihin.

Our Baltic -konferenssilla käynnistetään merkittävät toimet Itämeren tilanteen korjaamiseksi etsimällä innovatiivisia ratkaisuja Itämeren alueen maiden ja rannikkoyhteisöjen yhteisiin ongelmiin.

Lisätietoja

Our Baltic -konferenssi

EU:n meristrategiapuitedirektiivi

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
28. syyskuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto