Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli28. huhtikuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Helsingille pronssia EU-kaupunkien yhdenvertaisuuskilpailussa

EU-kaupunkien yhdenvertaisuuskilpailu

Vuoden 2023 Euroopan osallisuuden ja monimuotoisuuden pääkaupunkien palkinnosta käydyn kilpailun voittajat julkistettiin 27. huhtikuuta Brysselissä. Helsinki sijoittui kolmanneksi yli 50 000 asukkaan paikkakuntien sarjassa. Se sai kiitosta toimistaan monimuotoisuuden ja osallisuuden edistämiseksi. Sarjan voittaja oli espanjalainen Terrassan kaupunki ja toiseksi tuli Bryssel.

Euroopan komission järjestämässä kilpailussa annettiin tunnustusta eri puolilla EU:ta toimiville paikallisviranomaisille, jotka edistävät aktiivisesti osallisuutta. Kilpailu järjestettiin nyt toista kertaa.

Palkintoraadin mukaan Helsinki esitteli kilpailussa hyvin jäsennellyn kaupunkistrategian sekä aktiivisia toimia, joita se oli toteuttanut yhteistyössä kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden kanssa. Tulevilla aloitteilla se osoittaa lisäksi sitoutuvansa osallisuuteen ja monimuotoisuuteen pitkällä aikavälillä.

Palkinnot jakoi tasa-arvokomissaari Helena Dalli, ja palkintoseremoniaan osallistuivat myös komission varapuheenjohtaja Věra Jourová ja alueiden komitean edustaja Kate Feeney. Jourovà totesi, että voittajia juhliessamme ”meidän on pidettävä mielessä, kuinka suuri merkitys tällaisilla aloitteilla on niiden arvojen tukemisessa, joita Euroopan unioni edustaa, olipa se millä tasolla tahansa”.

Kilpailu keräsi tänä vuonna 74 osallistujaa eurooppalaisten paikallisviranomaisten joukosta. Kilpailussa on palkintosarja yli 50 000 asukkaan paikkakunille sekä alle 50 000 asukkaan paikkakunnille. Lisäksi mukana on vuosittain vaihtuva palkintosarja, joka oli tänä vuonna hlbtiq-henkilöiden tasa-arvon edistäminen.

Alle 50 000 asukkaan paikkakuntien sarjassa kultaa voitti espanjalaisen La Zarzan kaupungin kaupunginvaltuusto. Hopeaa sai kroatialainen Lubinin kaupunki ja pronssia portugalilainen Fundaon kaupunki.

Hlbtiq-henkilöiden tasa-arvon edistämistä koskevassa palkintosarjassa ensimmäiseksi tuli puolalainen Gdanskin kaupunki, toiseksi Espanjan Katalonian aluehallinto ja kolmanneksi italialainen Reggio Emilian kaupunki.

Euroopan osallisuuden ja monimuotoisuuden pääkaupunkien palkinto käynnistää vuotuisen monimuotoisuuden eurooppalaisen teemakuukauden, jolla lisätään tietoisuutta monimuotoisuuden ja osallisuuden merkityksestä työpaikoilla ja kaikkialla yhteiskunnassa.

Lisätietoa kilpailusta: Palkinto - Monimuotoisuuden edistäminen EU:ssa vuonna 2023 (eudiversity2023.eu)

Helsingin kaupungin tiedote 27.4.2023: https://www.hel.fi/fi/uutiset/helsinki-sijoittui-kolmanneksi-eu-kaupunkien-yhdenvertaisuuskilpailussa

Tiedot

Julkaisupäivä
28. huhtikuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto