Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Nyhetsartikel3 maj 2023Representationen i Finland

Det finländska konceptet Green Exchange möjliggör en miljövänligare utbytesperiod utomlands för studerande

Railway

Allt fler unga funderar med oro på den globala uppvärmningen och förlusten av biologisk mångfald, och gör därför mer miljöansvariga val i vardagen. Inte undra på att en del studerande också kan tveka att åka utomlands – det är ju inte bara resorna, utan också mycket annat som belastar omgivningen. Internationell erfarenhet och kompetens är dock viktiga i den globala världen. Därför finns det intresse för goda praktiska exempel på ett miljövänligare sätt att genomföra en utbytesperiod – och här kommer det finländska konceptet Green Exchange Ambassador in i bilden.

Konceptet har utvecklats av de tre yrkeshögskolorna Haaga-Helia, Laurea och Metropolia och hittills testats under ett läsår. Syftet är att lyfta fram inspirerande och konkreta exempel på hur en utbytesperiod kan genomföras på ett miljövänligare sätt. Inom ramen för projektet har även Greener Exchange-guider för både studerande som åker på utbyte från Finland och dem som kommer till Finland tagits fram.

Till ambassadörer för ett grönare studentutbyte valdes fyra studerande, av vilka två var på utbyte i Europa och två utanför Europa. Under utbytesperioderna delade ambassadörerna tips och berättade om sina erfarenheter på sociala medier, vilket de hade fått skolning inom före utbytet. Dessutom utbildades de i FN:s mål för hållbar utveckling inför sin avfärd.

Ett grönare studentutbyte är i praktiken mycket mer än bara att resa så koldioxidneutralt som möjligt. ”Gemenskapliga saker kan vara väldigt ekologiska. När man bor med andra lönar det sig att agera som en gemenskap, så att man bland annat kan minska matsvinnet”, tipsar Inka Autio, en av Green Exchange-ambassadörerna.

Läs mer: https://www.oph.fi/sv/nyheter/2023/hurdan-ar-en-studerandes-gronare-utbytesperiod-utomlands

 

Översikt

Publiceringsdatum
3 maj 2023
Upphovsman
Representationen i Finland