Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
  • Uutisartikkeli
  • 20. kesäkuuta 2022
  • Suomen-edustusto
  • Arvioitu lukuaika: 3 min

Frans Timmermans painottaa yhteistyötä ulkoisten uhkien kohtaamisessa: ”Meillä on kyky toimia yhdessä”

Komission johtava varapuheenjohtaja Frans Timmermans ja keskustelutilaisuuteen osallistuneet nuoret
Komission johtava varapuheenjohtaja Frans Timmermans ja keskustelutilaisuuteen osallistuneet nuoret

Suomessa vieraillut komission johtava varapuheenjohtaja Frans Timmermans osallistui Helsingin keskustakirjasto Oodissa keskustelutilaisuuteen, jossa käsiteltiin nuorten näkemyksiä muun muassa ilmastonmuutoksesta ja EU:n kehittämisestä.

Keskustelu oli osa EU:n nuorisodialogia, joka on nuorten ja EU:n päätöksentekijöiden välinen keskustelumenettely. Nuorisodialogin avulla tuetaan nuorten ja nuorisojärjestöjen näkemysten ja tarpeiden huomioon ottamista EU:n nuorisopolitiikassa. Meneillään olevan 18 kuukauden dialogijakson teema on ”Kestävä vihreä Eurooppa”.

Vilkkaaseen ja hyväntuuliseen keskusteluun osallistuivat Nuoret Biodiversiteettivaikuttajat -verkoston perustaja Emma Sairanen, Allianssin nuorten ilmastodelegaatti Akseli Rouvari, Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Jesse Jääskeläinen, Eurooppanuorten puheenjohtaja Risto Rajala, Euroopan tulevaisuuskonferenssin kansalaisedustaja Ninni Norra sekä saamelaiskäräjien elinkeino- ja oikeuslautakunnan jäsen Jan Saijets. Tilaisuuden juonsi kansanedustaja Emma Kari.

Ilmasto- ja energiapolitiikkaa

Keskustelu käynnistyi napakasti EU:n ilmastopolitiikalla, energiaratkaisuilla, kiertotaloudella ja luontoarvoilla. Ninni Norra kysyi Timmermansilta, mitkä ovat eurooppalaisen ilmastopolitiikan avainelementtejä, joihin pitäisi keskittyä sen lisäksi, että luovutaan venäläisestä maakaasusta ja öljystä.

Timmermansin mukaan politiikan pitää olla ennen kaikkea johdonmukaista. ”Meidän on opittava käyttämään vähemmän energiaa ja nopeutettava siirtymistä uusiutuvaan energiaan. Lisäksi uusiutuvaan energiaan liittyvistä lupaprosesseista on tehtävä nykyistä sujuvampia. Kaikkien tulisi myös ymmärtää, että ilmastokriisi ja biodiversiteettikriisi ratkaistaan rinnakkain. Siksi huomio täytyy kiinnittää myös ympäristötuhoon”, hän totesi.

Euroopan energiahuollon turvaaminen ja ydinenergia vihreän energian siirtymävaiheena herättivät osallistujissa vilkasta keskustelua. Yhtenä ratkaisuna Euroopan vihreään siirtymään voi tulevaisuudessa olla energian kantajana toimiva vety, jonka tuotannossa voidaan hyödyntää ympäristöystävällisesti uusiutuvalla energialla, kuten aurinko- tai tuulivoimalla, tuotettua sähköä. ”Tarvitsemme energiaa enemmän kuin voimme sitä tuottaa. Tulevaisuuden energian perustana tulee olemaan vety. Tarvitsemme globaaliin keskinäiseen riippuvuuteen perustuvan vedyn toimitusketjun ja verkoston luomaan tasapainoa energiamarkkinoille”, Timmermans sanoi.

Akseli Rouvari huomautti, että ydinenergia on vähentynyt erityisesti Keski-Euroopassa. Timmermansin mukaan ydinenergiavalinta on jokaisen EU:n jäsenmaan omissa käsissä. Ydinenergia on myös valtava investointi. ”On otettava huomioon, onko ydinvoimalan rakentamista mahdollista odottaa, vai olisiko esimerkiksi tuulivoima sen sijaan varteenotettava vaihtoehto. Tämän on jokaisen jäsenmaan käytävä läpi”, hän sanoi.

Luontoarvot edellä

Kiertotalous nähdään yhtenä polkuna kestävään tulevaisuuteen. Risto Rajala tiedusteli Timmermansilta, millä tavoin EU voi tehostaa kiertotaloutta. Timmermans painotti, että resursseja on käytettävä paljon nykyistä tehokkaammin. ”On tärkeää, että kerromme kuluttajille tuotteiden kestävyydestä, korjattavuudesta ja kierrätettävyydestä. On lisäksi käytävä dialogia ihmisten omista kulutustottumuksista ja säädettävä lakeja, joiden vaikutuksesta tuotteiden korjaamisesta ja kierrättämisestä tulee helpompaa ja niiden laatu paranee”, Timmermans sanoi.

Metsien suojelu alkuperäisväestön elinalueilla sekä luonnon oikeudet tulivat esiin Jan Saijetsin ja Emma Sairasen kysymyksissä. Timmermansin mukaan luonnon oikeuksien saralla on vielä paljon tehtävää. ”Rikos ihmisyyttä vastaan keksittiin vasta toisen maailmansodan jälkeen. Ajatusta luonnon oikeuksista voitaisiin lähteä kehittämään samaan tapaan. Jos emme pysäytä ympäristötuhoa, myös me tuhoudumme”, Timmermans sanoi ja lisäsi, että Ilmastopaneelin kuunteleminen on tärkeää. ”Taloutta ei voida myöskään priorisoida ekologisen kestävyyden kustannuksella”, hän totesi.

Haasteisiin vastataan yhteistyöllä

Lopuksi keskustelussa käytiin läpi myös teknologiaa turvallisuusaspektina ja EU:n vahvistamista. Timmermans ilmaisi, että Euroopalla ei ole varaa olla ylimielinen, vaan yhteistyöhön on panostettava. ”Eurooppa on johtava vetyteknologian kehittäjä, ja meidän tulee jatkaa tätä kehitystä. Yhdessä voimme pysyä kehityksen kärjessä”, hän sanoi.

Kysymykseen tarpeesta vahvistaa ja uudistaa EU:ta Timmermans vastasi toteamalla, että ajoitus ei välttämättä ole tällä hetkellä oikea. ”Meidän tulisi nyt suunnata energiamme Venäjän kohtaamiseen, ilmastopolitiikkaan panostamiseen ja ympäristötuhon estämiseen. Ulkoisten uhkien kohtaaminen on osoittanut, että meillä on kyky toimia yhdessä”, hän päätti.

Katso tilaisuuden tallenne

 

Tiedot

Julkaisupäivä
20. kesäkuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto