Skip to main content
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Presskommuniké7 december 2022Representationen i Finland

De europeiska filmveckornas 10-årsjubileum står för dörren!

Eurooppalaisen elokuvan viikot

EU-kommissionens representation och Europaparlamentets förbindelsekontor i Finland bjuder in alla att njuta av filmer från hela Europa den 9−18 december!

Temat för filmveckorna 2022 är solidaritet och mänskliga rättigheter. Vårt program i år omfattar 23 filmer från olika europeiska länder, inbegripet Ukraina, som är årets hedersgäst. Filmerna som visas är allt från ögonöppnande dokumentärer till tårdrypande dramer och många av dem är resultatet av samarbete mellan flera länder och hårt arbete över landsgränser. Många av filmerna på årets repertoar har tilldelats prestigefyllda priser i sina respektive länder och internationellt.

Filmveckorna invigs fredagen den 9 december kl. 17.30. Den första filmen som visas kl. 18.00 är det finländska bidraget ”Ensilumi” (2020) av regissören Hamy Ramezan. Filmen handlar om flyktingfamiljen Mehdipour, som har bott i en flyktingförläggning i en liten stad i Finland i några års tid. Familjen får beskedet att de har fått avslag på sin asylansökan, men de ser ändå med tillförsikt på framtiden. De gör ett sista försök att överklaga beslutet och fortsätter sin vardag trots hotet om att bli utvisade. Pojken i familjen, Rami, börjar i högstadiet och varje ögonblick är guld värt för honom.

Filmerna visas på originalspråk med undertextning på engelska.

Inträdet är avgiftsfritt. Filmerna visas i Europasalen på Malmgatan 16 i Helsingfors, där vi har plats för 100 personer.

Här finns hela programmet och mer information om filmerna: https://europa.eu/!pt7WDK

 

EU-kommissionens representation i Finland

Europasalens evenemangkoordinator
Jussi Salminen
tfn. 040 016 4802
jussi.salminen@ext.ec.europa.eu

 

Översikt

Publiceringsdatum
7 december 2022
Upphovsman
Representationen i Finland