Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote3. toukokuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Eurooppalainen terveysdata-avaruus ihmisten ja tieteen hyväksi

Eurooppalainen terveysdata-avaruus

Euroopan komissio käynnisti tänään eurooppalaista terveysdata-avaruutta (EHDS) koskevan hankkeen, joka on yksi vahvan Euroopan terveysunionin kulmakivistä. EHDS auttaa EU:ta suorittamaan merkittävän harppauksen siinä, miten terveydenhuoltoa tarjotaan ihmisille Euroopassa. Sen myötä ihmiset saavat mahdollisuuden hallita ja käyttää terveystietojaan kotimaassaan ja koko EU:ssa. Se edistää digitaalisten terveyspalvelujen ja -tuotteiden todellisia sisämarkkinoita.

 

Tämän lisäksi EDHS tarjoaa johdonmukaisen, luotettavan ja tehokkaan kehyksen terveysdatan käytölle tutkimus-, innovointi-, päätöksenteko- ja sääntelytarkoituksia varten ja varmistaa samalla, että EU:n tiukkoja tietosuojanormeja noudatetaan täysimääräisesti.

Ihmiset pääsevät hallitsemaan omia terveystietojaan omassa maassaan ja rajojen yli:

  • Eurooppalaisen terveysdata-avaruuden ansiosta ihmiset voivat koska tahansa tarkastella sähköisessä muodossa olevia tietojaan, eikä se maksa mitään. He voivat helposti jakaa näitä tietoja terveydenhuollon ammattilaisille jäsenvaltioissa ja niiden välillä terveydenhuoltopalvelujen toteuttamisen parantamiseksi. Kansalaisilla on tietojensa täysi hallinta, ja he voivat lisätä ja korjata tietojaan, rajoittaa muiden pääsyä tietoihin ja saada tietää, miten tietoja käytetään ja mihin tarkoitukseen.
  • EU-maat varmistavat, että potilastietojen yhteenvedot, sähköiset lääkemääräykset, lääketieteelliset kuvat ja niitä koskevat lausunnot, laboratoriotulokset ja loppulausunnot laaditaan ja hyväksytään yhteisessä eurooppalaisessa muodossa.
  • Yhteentoimivuudesta ja turvallisuudesta tulee pakollisia vaatimuksia.

Terveysdatan käytön parantaminen tutkimuksessa, innovoinnissa ja päätöksenteossa:

  • Eurooppalainen terveysdata-avaruus luo vahvan oikeudellisen kehyksen terveysdatan käyttöä varten tutkimukseen, innovointiin, kansanterveyteen, päätöksentekoon ja sääntelyyn liittyvissä tarkoituksissa.
  • Tällaisten tietojen saamista varten tutkijoilla, yrityksillä tai laitoksilla on oltava lupa terveysdatan käyttöä hallinnoivalta elimeltä. Sellainen perustetaan kaikkiin EU-maihin. Lupa myönnetään vain, jos pyydettyä dataa käytetään määrättyihin tarkoituksiin suljetuissa ja suojatuissa ympäristöissä paljastamatta rekisteröidyn henkilöllisyyttä. On myös ehdottomasti kiellettyä käyttää dataa kansalaisille haitallisten päätösten tekemiseen, kuten haitallisten tuotteiden tai palvelujen suunnittelemiseen tai vakuutusmaksujen korottamiseen.

Seuraavat vaiheet

Euroopan komission esittämä ehdotus on nyt neuvoston ja Euroopan parlamentin käsittelyssä.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_2711

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiedot

Julkaisupäivä
3. toukokuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto