Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Presskommuniké5 maj 2022Representationen i Finland

​​​​​​​På Europadagen försvarar vi våra gemensamma värderingar och mänskliga rättigheter i centrumbiblioteket Ode i Helsingfors

Eurooppa-päivä 9.5.2022

På Europadagen den 9 maj firar vi den europeiska sammanhållningen och solidariteten och mänskliga rättigheter, som på senare tid har utsatts för en stor prövning. I Helsingfors äger olika europadagsevenemang rum i centrumbiblioteket Ode. Bland annat EU-kommissionär Jutta Urpilainen, ministrarna Pekka Haavisto och Sirpa Paatero samt Europaparlamentarikerna Sirpa Pietikäinen (Saml, EPP), Miapetra Kumpula-Natri (SDP, S&D) och Alviina Alametsä (Gröna, Greens/EFA) deltar i europadagsfirandet i Ode.

− EU är ett fredsprojekt, säger EU-kommissionär Jutta Urpilainen. Den 9 maj firar vi Europadagen och kriget har återvänt till Europa. Rysslands angrepp mot Ukraina är ett angrepp mot våra gemensamma värderingar, demokratin, mänskliga rättigheter och alla staters självbestämmanderätt. Vi står orubbliga när det kommer till att försvara denna värdegrund. Att främja fred och stabilitet på vår kontinent är fortfarande själva essensen av EU:s existens.

Välkommen med till Helsingfors centrumbibliotek Ode för att fira Europadagen tillsammans med oss måndagen den 9 maj! I Maijasalen utlovas diskussioner om en rad aktuella ämnen som tangerar Finlands och EU:s framtid kl. 8.45−16.50. Det går även att följa med diskussionerna på nätet.

Från och med kl. 14.00 bjuder vi på kaffe och tårta till de 2 000 första besökarna i Ode.

Europadagen har kommit att bli en symbol för sammanhållningen i EU, på samma sätt som euron, EU-flaggan och Europahymnen. Dagen uppmärksammas runtom i Finland, bland annat i Uleåborg, S:t Michels och Seinäjoki. Du kan läsa mer om programmet på olika håll i landet på finska här.

EU anordnar under maj månad olika evenemang och jippon, både fysiska och digitala sådana, i alla medlemsländer och vid flera av EU:s institutioner för att fira Europadagen. I år, under Europaåret för ungdomar, lyfts framför allt unga fram.

Bakgrunden till Europadagen

På Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är också årsdagen för Schumandeklarationen. Frankrikes utrikesminister Robert Schuman föreslog i det tal han höll i Paris 1950 ett nytt politiskt samarbete för Europa som skulle omöjliggöra krig mellan de europeiska folken.

Hans tanke var att skapa ett europeiskt organ som gemensamt skulle förvalta kol- och stålproduktionen. Ett avtal om att bilda ett sådant organ undertecknades ett knappt år senare. Schumans förslag anses vara början till dagens EU.

I Finland har Europadagen firats alltsedan landet blev medlem i EU år 1995.

Mer info om programmet (på finska): https://www.eurooppapaiva.fi/

Mer information

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Pia Siitonen
tfn 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

Europaparlamentets kontor i Finland

Niina Saloranta
Pressansvarig
tfn 040 720 5025
niina [dot] salorantaateuroparl [dot] europa [dot] eu (niina[dot]saloranta[at]europarl[dot]europa[dot]eu)

Reeta Niemonen
Pressansvarig
tfn 040 351 0264
reeta [dot] niemonenateuroparl [dot] europa [dot] eu (reeta[dot]niemonen[at]europarl[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på @Europarl_FI

Översikt

Publiceringsdatum
5 maj 2022
Upphovsman
Representationen i Finland