Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote2. toukokuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 4 min

​​​​​​​Eurooppa-päivää juhlitaan 9. toukokuuta Helsingin keskustakirjasto Oodissa, verkossa ja ympäri Suomea

Eurooppa-päivä

Euroopan yhtenäisyyden juhlapäivänä 9. toukokuuta Helsingin keskustakirjasto Oodissa keskustellaan muun muassa EU:n 30 vuotta täyttävistä sisämarkkinoista ja EU:n ja Naton roolista Euroopan turvallisuuden rakentamisessa sekä kuullaan puheenvuoroja eurooppalaisuudesta. Mukana keskustelemassa ovat muun muassa Sitran yliasiamies, entinen komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen, toimittaja Helena Petäistö sekä Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri (sd., S&D). Eurooppa-päivän avauspuheen klo 9.00 pitää eurooppaministeri Tytti Tuppurainen.

Komissaari Jutta Urpilainen vierailee 8.–9. toukokuuta Oulussa, Kajaanissa ja Kuopiossa. Ohjelmassa on paikallisten päättäjien tapaamisia, vierailuja yrityksiin sekä avoimia yleisötilaisuuksia (lisätiedot tapahtumista alempana). Euroopan parlamentti puolestaan viettää Eurooppa-päivää Strasbourgissa täysistunnon merkeissä. Täysistunnossa puheenvuoron käyttää myös Saksan liittokansleri Olaf Scholz.

Tänä vuonna Eurooppa-päivä käynnistää myös Euroopan osaamisen teemavuoden sekä Suomessa että muualla Euroopassa. 

Eurooppa-päivän ohjelmaa Helsingin keskustakirjasto Oodissa:

Oodin Maijansalissa järjestetään ajankohtaisia keskusteluja Suomen ja Euroopan tulevaisuudesta klo 9.00–18.00. Leivoskahvit tarjoillaan klo 13.30 alkaen Maijansalin lähettyvillä.

Poimintoja Oodin ohjelmasta:

Klo 11.00–11.45 Puheenvuoroja eurooppalaisuudesta

Euroopan komission Suomen-edustusto on kutsunut kolme kiinnostavaa suomalaista kertomaan, mitä EU, Eurooppa ja eurooppalaisuus merkitsevät heille. Puheenvuoron pitävät Helsingin yliopiston poliittisen historian professori Juhana Aunesluoma, ex-ammattijalkapalloilija Markus Halsti sekä toimittaja Helena Petäistö.  

Klo 12.00–12.45 EU:n sisämarkkinat 30 vuotta – miten Suomi hyötyy ja miten varmistamme menestystarinan jatkon?

30 vuotta täyttävät EU:n sisämarkkinat ovat monelta osin menestystarina. Muissa EU-maissa työskentely ja opiskelu ovat jo monelle suomalaiselle arkipäivää ja tavarat ja ihmiset liikkuvat vapaasti jäsenvaltioista toiseen. Viimeaikaisten kriisien myötä sisämarkkinat ovat kuitenkin murroksessa. Mitkä ovat sisämarkkinoiden keskeisimmät hyödyt suomalaisille ja miten varmistamme niiden toimivuuden jatkossakin? Keskustelemassa ovat Euroopan alueiden komitean jäsen Sari Rautio, liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Minna Kivimäki ja Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Timo Vuori. Keskustelun juontaa Allianssin EU-nuorisodelegaatti Lotta Tuominen.

Verkkolähetys keskusteluista ja lisätietoa ohjelmasta verkkosivuilla: www.eurooppapaiva.fi.

Jalkapallo yhdistää – tule pelaamaan ja testaamaan taitosi!

Kansalaistorilla on klo 14.00–18.00 mahdollisuus pelata jalkapalloa Jalkapallon Pelaajayhdistyksen ja Freestyle Finlandin edustajien kanssa. Ohjelmassa on pelien lisäksi Freestyle-näytökset klo 15.30 ja 17.30 sekä Freestyle-työpajat klo 15.00, 16.00 ja 17.00. Voit halutessasi ottaa oman pallon mukaan! 

Katso maksutta eurooppalaisia elokuvia LUX Film Days -näytöksissä!

Eurooppa-päivän kunniaksi LUX-elokuvapalkinnon finalistielokuvat Tämä maa, Burning Days (Kurak Günler), Close, Triangle of Sadness ja Will-o’-the-Wisp (Fogo-Fátuo) näytetään maksutta Helsingissä Kino Reginassa 8.–9. toukokuuta.

 

• Ma 8.5. klo 17.00 Burning Days (Kurak Günler) (ikäraja 12)

• Ma 8.5. klo 19.45 Triangle of Sadness (ikäraja 12)

• Ti 9.5. klo 17.00 Close (ikäraja 12)

• Ti 9.5. klo 19.15 Will-o’-the-Wisp (Fogo-Fátuo) (ikäraja 18)

• Ti 9.5. klo 20.45 Tämä maa (ikäraja 7)

Liput elokuviin voi lunastaa 25. huhtikuuta alkaen Kino Reginan verkkokaupasta kinoregina.fi tai Kino Reginan lipputiskiltä. Kino Regina sijaitsee keskustakirjasto Oodin ensimmäisessä kerroksessa.

Elokuvanäytöksiä järjestetään myös Tampereella Arthouse Cinema Niagarassa, 10.–18. toukokuuta.

Vuonna 2007 perustettu LUX-elokuvapalkinto tukee eurooppalaisten elokuvien levitystä. Elokuvapalkinnon voittajan valitsevat eurooppalaiset katsojat yhdessä Euroopan parlamentin jäsenten kanssa. Arvioimalla elokuvia voit osallistua kilpailuun ja voittaa muun muassa matkan Euroopan parlamentissa järjestettävään LUX-palkintoseremoniaan.

Lisätietoa Lux-palkinnosta ja elokuvanäytöksistä.

Esimerkkejä Eurooppa-päivän tapahtumista paikkakunnallasi:

Kajaani: Komissaari Jutta Urpilainen vierailee Kajaanissa Eurooppa-päivän aattona 8. toukokuuta. Kainuun Yrittäjien järjestämällä komissaarin kyselytunnilla klo 18.00–19.00 kuullaan terveiset Brysselistä sekä keskustellaan ajankohtaisista asioista. Ilmoittaudu mukaan 5. toukokuuta mennessä täällä tai osallistu etänä!

Kuopio: Savonia-ammattikorkeakoulu, Kuopion kaupunki, Pohjois-Savon ELY-keskus, Pohjois-Savon liitto ja Europe Direct Kuopio järjestävät Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta järjestyksessään toisen Puijo Summitin Kuopion kaupungintalolla. Tämän vuoden teemana on ”Luonnon kantokyky murenee”. Komissaari Jutta Urpilainen avaa Puijo Summitin klo 9.00–9.30. Ilmoittaudu mukaan 4. toukokuuta mennessä.

Mikkeli: Elämän makua Saimaalta -maakuntapäivää ja Eurooppa-päivää juhlistetaan Mikkelin Kenkäveron pappilamiljöössä 9. toukokuuta klo 12.00–15.00. Ohjelmassa on sekä ruokakulttuuria että musiikkia. 

Oulu: Oulussa Eurooppa-päivä on kaksipäiväinen. Maanantaina 8. toukokuuta komissaari Urpilainen on tavattavissa kyselytunnin merkeissä kulttuuritalo Valveella klo 11.00–11.45. Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta klo 13.15–14.30 kauppakeskus Valkean lavalla keskustellaan pohjoisen roolista muuttuvassa Euroopassa. Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopisteellä voi keskustella EU-asioista ja tutustua Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeeseen klo 12.00–15.00.

Europe Direct Pohjois-Satakunta järjestää Eurooppa-teemaviikon 8.–12. toukokuuta.

Seinäjoki: MAKEE! -tapahtuma juhlistaa eurooppalaista jälkiruokakulttuuria. Tapahtuma järjestetään Seinäjoen ammattikorkeakoulun tiloissa Framin F-rakennuksen lasipalatsissa (tila F144), Kampusranta 11. Tapahtumassa voi piipahtaa koska vain klo 14.00–17.30 välillä. Maksuttomien jälkiruokatarjoilujen lisäksi paikalla on mahdollisuus osallistua arvontaan ja EU-tietovisaan sekä piipahtaa EU-tietopisteellä.

Tornio: EU:sta rajatonta kasvua – Lapin kauppakamarin ja Business Tornion EU-tilaisuus 9. toukokuuta klo 13.00–16.00. EU-politiikka ja EU-päätöksenteko vaikuttavat yhä useampaan lappilaiseen yritykseen ja elinkeinoon. Mitä mahdollisuuksia EU antaa? Entä mitä EU:n säätelemiä velvollisuuksia on tulossa tulevaisuudessa? Lisätiedot ja ilmoittautumiset 2. toukokuuta mennessä.

Turku: Turun Eurooppanuoret, Eurooppalainen Varsinais-Suomi ja Schuman-seura järjestävät Eurooppa-päivän tapahtuman Vähätorilla 9. toukokuuta klo 12.00–18.00. Päivän aikana on luvassa erilaisia ohjelmanumeroita, kuten poliittisten nuorisojärjestöjen paneeli, Turun kaupungin Eurooppa-terveiset sekä keskustelua esimerkiksi Varsinais-Suomen roolista Euroopassa ja uuden hallituksen Eurooppa-politiikan uusista haasteista.

Miksi Eurooppa-päivää vietetään?

Eurooppa-päivä (9. toukokuuta) on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Kyseessä on myös Schumanin julistuksen vuosipäivä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka tekisi Euroopan kansakuntien väliset sodat mahdottomiksi.

Hänen ajatuksenaan oli luoda eurooppalainen elin, joka hallinnoisi yhteisesti hiilen ja teräksen tuotantoa. Tällaisen elimen perustamista koskeva sopimus allekirjoitettiin vajaa vuosi myöhemmin. Schumanin ehdotusta pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna.

Suomessa Eurooppa-päivää on vietetty Suomen EU-jäsenyyden alkamisesta eli vuodesta 1995 alkaen.

 

Lisätietoa

Euroopan komission Suomen-edustusto


Ismo Ulvila
Tiedotuspäällikkö

puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)


Nina Hotti
Tiedottaja

puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

 

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto

Niina Saloranta
Lehdistötiedottaja
puh. 040 720 5025
niina [dot] salorantaatep [dot] europa [dot] eu (niina[dot]saloranta[at]ep[dot]europa[dot]eu)

Reeta Niemonen
Lehdistötiedottaja
puh. 040 351 0264
reeta [dot] niemonenatep [dot] europa [dot] eu (reeta[dot]niemonen[at]ep[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @Europarl_FI

Tiedot

Julkaisupäivä
2. toukokuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto