Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké26 oktober 2022Representationen i FinlandLästid: 4 min

Nollförorening: invånarna mycket oroliga över luftkvaliteten och önskar starkare åtgärder

Sky

Enligt en särskild Eurobarometerundersökning som offentliggörs i dag är EU-invånarna oroliga för luftföroreningarnas effekter på hälsa och miljö. De flesta anser att näringslivet, myndigheter och arbetsgivare måste göra mer för att förbättra luftkvaliteten. De svarande är tydligt positiva till en internationell eller europeisk strategi för att förbättra luftkvaliteten. En stor majoritet av de svarande som har hört talas om EU:s luftkvalitetsnormer anser att de behöver stärkas.

– Befolkningen säger att de vill kunna andas ren luft, säger Virginijus Sinkevičius, kommissionär med ansvar för miljö, hav och fiske. Stadsinvånare, astmatiker och personer som bor nära industrianläggningar är alla oroliga och de vill att vi ska agera. Kommissionen kommer att bana väg med ett ambitiöst förslag för att stärka EU:s luftkvalitetsnormer.

Viktiga resultat från undersökningen

  •   Oro för luftföroreningarnas effekter på hälsa och miljö

De flesta invånarna anser att vissa hälsotillstånd som t.ex. andningssjukdomar (89 %), astma (88 %) och hjärt-kärlsjukdomar är allvarliga problem i deras länder på grund av luftföroreningar. EU-invånarna är också oroliga för de miljöproblem som luftföroreningarna leder till i sjöar och vattendrag, t.ex. försurning och övergödning (båda 83 %). Försurning (vattnet blir surare) och övergödning (alltför stora mängder näringsämnen leder till övergödning av alger, vilket kväver andra organismer) är två av de främsta konsekvenserna av sämre vattenkvalitet.

  •   Luftkvaliteten har försämrats

Nästan hälften av de svarande anser att luftkvaliteten har försämrats de senaste tio åren (47 %). Denna andel har dock minskat med 11 procentenheter sedan 2019.

  • Stöd för att stärka EU:s luftkvalitetsnormer

Eurobarometerundersökningen visar att invånarna saknar information om luftkvalitetsproblem i det egna landet.  De flesta av Europas invånare är fortfarande dåligt informerade om EU:s befintliga luftkvalitetsnormer – endast 27 % av de svarande hade hört talas om dem. En stor majoritet av de svarande (67 %) som kände till EU:s luftkvalitetsnormer menar dock att de borde stärkas. Detta gäller för alla utom fem medlemsländer.

  • Fler åtgärder för att främja luftkvalitet – särskilt på internationell nivå

En stor majoritet av EU-invånarna tycker att luftföroreningar bör hanteras på internationell nivå (65 %), därefter på europeisk och nationell nivå (båda 42 %) och slutligen på regional eller lokal nivå (32 %). En betydande andel av de svarande anser också att man bör genomföra åtgärder på alla nivåer samtidigt (19 %).

  • Enskilda åtgärder för att minska skadliga utsläpp

En majoritet av invånarna anser att stora industrianläggningar, producenter av energi baserad på fossilt bränsle, myndigheter och arbetsgivare inte gör tillräckligt för att främja god luftkvalitet.

En majoritet tycker även att hushållssektorn gör tillräckligt. De svarande säger att det är mer sannolikt nu än 2019 att de på egen hand vidtar vissa åtgärder för att minska utsläppen. För att minska skadliga utsläpp anger invånarna att det vanligaste sättet är att använda kollektivtrafik, cykla eller gå.

Så som tillkännagivits i den europeiska gröna given och nollföroreningsstrategin för en giftfri miljö är kommissionen på väg att föreslå en översyn av EU:s nuvarande luftkvalitetsnormer. Detta kommer att anpassa dem än mer till Världshälsoorganisationens (WHO) senaste rekommendationer, och kommer att skärpa bestämmelserna för att hjälpa lokala myndigheter att arbeta för renare luft. I det granskade förslaget läggs också fokus på bättre genomförande för att bidra till att uppnå normerna i praktiken.

Bakgrund

Den särskilda Eurobarometerundersökningen genomfördes den 21 mars till den 20 april 2022. Runt 26 509 svarande från olika sociala och demografiska grupper intervjuades på sitt modersmål på EU-kommissionens vägnar.

Denna särskilda Eurobarometerundersökning är en uppföljning av 2019 års särskilda Eurobarometerundersökning om européernas inställning till luftkvalitet. Många av frågorna från 2019 års Eurobarometerundersökning har återanvänts i årets undersökning för att kunna jämföra trender.

Läs mer

Eurobarometerundersökning

Politiken för ren luft

Luftkvalitet

 

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_6307

    

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Ismo Ulvila
tfn 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)


Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

 

Översikt

Publiceringsdatum
26 oktober 2022
Upphovsman
Representationen i Finland