The Times -lehden ”Euroopan lahjakkuuksien kermaksi” kuvailema Euroopan unionin nuoriso-orkesteri EUYO (European Union Youth Orchestra) vieraili huhtikuun alussa Suomessa neljä päivää kestäneellä residenssivierailulla ”Nuori Eurooppa saapuu Suomeen”. EU:n nuoriso-orkesteri on yksi maailman merkittävimmistä sinfoniaorkestereista. Yhteensä 95 nuorta muusikkoa 27 EU-jäsenmaasta työskenteli ja esiintyi yhdessä nuorten suomalaisten muusikoiden kanssa Helsingissä ja Tampereella. Lisäksi EU:n nuoriso-orkesteri esiintyi eri puolilla Helsinkiä järjestetyissä pop-up-kamarimusiikkitapahtumissa ja rauhalle omistetussa Rauha Euroopalle -konsertissa.
EU:n tunnuslause ”Moninaisuudessaan yhtenäinen” kuvaa Euroopan kansojen rauhan ja yhteistyön tärkeyttä. Euroopan unionin kulttuurilähettiläänä toimiva Euroopan unionin nuoriso-orkesteri edistää näitä arvoja yhdessä kumppanien ja yleisöjen kanssa Euroopassa ja kiertueillaan muualla maailmassa. Rauha, turvallisuus ja ihmisten perusoikeuksien ja -vapauksien kunnioittaminen ovat Euroopan unionin perusarvoja, joita myös EUYO:n muusikot edustavat. Orkesteri iloitsi ensimmäisestä suuresta konsertistaan Suomessa sitten vuoden 2004.
"Edellisestä Suomen-vierailustamme on kulunut jo 18 vuotta. Nyt enemmän kuin koskaan tunnemme, että työmme viesti – rauha, harmonia ja nuorten yhteistyön positiivinen arvo – ovat elintärkeitä, enkä voi kuvitella Suomea parempaa paikkaa Euroopassa tämän osoittamiseksi. Näen Suomen maana, joka ymmärtää näitä arvoja ja toimii esimerkkinä niille. Koska Ukrainassa koetaan tällä hetkellä kauhistuttavia kärsimyksiä, kaikki tietävät, että taiteen ja kulttuurin on noustava tukemaan rauhan voimaa. Nuorten yhteistyöstä syntyvä rauhan ääni on suurin mahdollinen vaikuttaja paremmalle tulevaisuudelle”, kertoi EUYO:n pääsihteeri Marshall Marcus.
Helsinki Community Day -yhteisöpäivänä yhteisharjoitus ja -konsertti, kamarimusiikkitapahtumia ja Young Europe Speaks -tapahtuma
Sibelius-Akatemia on ollut EU:n nuoriso-orkesterin kansallinen yhteistyökumppani siitä saakka, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin vuonna 1995. EUYO:n ensimmäisen Suomen-residenssin aikana EUYO:n ja Sibelius-Akatemian nuoret soittajat tutustuivat toisiinsa ensin iltatilaisuudessa perjantaina 1.4. ja tapasivat sen jälkeen yhteisesityksissä lauantaina 2.4. Helsingin Musiikkitalossa. Aamupäivän harjoitusten jälkeen EUYO-muusikot sekä Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen opiskelijat ja Oulun El Sistema Tempo -orkesterin soittajat kokoontuivat Europe Side by Side -konserttiin Musiikkitalon Sonore-salin lavalle.
Orkesterit esittivät kapellimestari Taavi Oramon kanssa Ludwig van Beethovenin sinfoniasta nro 9 veljeyden ja rauhan julistuksen Oodi ilolle sekä Toivo Kuulan Eteläpohjalaisesta sarjasta No. 1 Pirun polskan ja ruotsalaisen nykysäveltäjän Andrea Tarrodin kappaleen Camelopardalis. Lopuksi he esittivät Einojuhani Rautavaaran Cantus arcticus -konserton linnuille ja orkesterille, op. 61, jossa orkesteria täydensi Limanganlahden soilta nauhoitettu linnunlaulu. Yleisölle ilmainen tapahtuma on myös esimerkki EUYO:n innovatiivisesta musiikkikasvatustyöstä.
EUYO-muusikot esiintyivät lisäksi eri puolilla Helsinkiä ilmaisissa pop-up-kamarimusiikkitapahtumissa mm. Oodin ja Malmin kirjastoissa, Stoa-kulttuurikeskuksessa Itäkeskuksessa, Kaapelitehtaalla, Allas Sea Poolilla, Helsingin kaupunginmuseossa ja Encanto-kahvilassa. Esitykset sisälsivät yli 70 musiikkikappaletta yli 60 säveltäjältä eri puolilta maailmaa.
Kontrabassokvartetti ja jousikvartetti esiintyivät Helsingin kaupunginmuseossa. Konsertissa esiintyneelle orkesterin helsinkiläiselle kontrabasistille Venla Lahdelle EUYO:n Suomen-vierailu oli henkilökohtaisesti todella tärkeä.
”Kun laskeuduimme tänne lentokoneella, en voinut muuta kuin hymyillä innoissani. EUYO on merkittävä osa elämääni, sillä olen jo kolmatta vuotta mukana orkesterissa. Muut soittajat pääsivät minun kotimaahani, ja pääsin näyttämään heille, millaista Suomessa on. Olimme yhdessä ja esiinnyimme todella hienossa konserttisalissa hyvällä ohjelmistolla. Ystäväni, perheeni ja läheiseni Suomessa pääsivät näkemään, mistä tässä orkesterissa on oikeasti kyse. Tietenkin olen aina kertonut ja puhunut asiasta heille. Minulle on henkilökohtaisesti tärkeä juttu, että he oikeasti pääsivät konserttiin”, Lahti kertoi.
Osana Euroopan nuorison teemavuotta 2022 Musiikkitalossa järjestettiin lauantai-iltana myös Young Europe Speaks -tapahtuma, jossa 95 EUYO-muusikkoa ja lähes 100 nuorta helsinkiläistä muusikkoa, tanssijaa ja kulttuuriopetuksen asiantuntijaa osallistui keskusteluun nuorten kulttuurin tulevaisuudesta Euroopassa.
EUYO:n vierailu huipentui Rauha Euroopalle -konserttiin Musiikkitalossa Helsingissä
Vierailu huipentui sunnuntaina 3. huhtikuuta Musiikkitalossa järjestettyyn Rauha Euroopalle -konserttiin, joka on osa Peace in Europe -konserttisarjaa. Konsertteja järjestetään eri puolilla Eurooppaa. Kaikki tapahtumat on omistettu rauhalle Euroopassa sekä väkivallan uhreille. EUYO:lla on pitkät perinteet rauhankonserttien esittämisessä, sillä EUYO on soittanut mm. ensimmäisen maailmansodan päättymisen 100-vuotispäivänä maailman johtajien läsnä ollessa Pariisissa vuonna 2018 ja rauhankonserteissa Berliinissä vuosina 2014 ja 2019.
Tämänvuotinen Euroopan rauhan konsertti oli omistettu rauhan edistämiselle sekä ymmärryksen ja myötätunnon lisäämiselle musiikin ja yhteistyön avulla. EUYO esiintyi yhdessä maailmankuulun unkarilaisen maestron Iván Fischerin ja suomalaisen viulistin Kreeta-Julia Heikkilän kanssa. Ainutlaatuinen kolmen konserton ohjelma oli omistettu Suomelle ja Helsingin kaupungille. Konsertin alussa kuultiin Einojuhani Rautavaaran kiehtova ja omaperäinen teos Cantus Arcticus, konsertto linnuille ja orkesterille. Toisena ohjelmassa oli Jean Sibeliuksen virtuoosinen viulukonsertto d-molli, solistina Kreeta-Julia Heikkilä. Konsertti päättyi Béla Bartókin orkesterikonserttoon.
"Näinä historiallisina aikoina, joita elämme, ihmiset kaikkialla Euroopassa ovat kokoontuneet kaduille ilmaisemaan tukensa rauhalle, myös laulaen, kuten Suomessa. Euroopan unionin nuoriso-orkesteri yhtyi rauhanilmaisuun edistäen yhtenäisyyttä, harmoniaa ja ystävyyttä ilman rajoja", kommentoi Euroopan komission Suomen-edustuston vt. päällikkö Maria Kokkonen.
Konsertin jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus tavata EUYO-muusikkoja ja solisteja, keskustella ja kuulla lisää musiikkia rennossa ilmapiirissä EUYO:n legendaarisessa Late Night Session -klubitilaisuudessa Musiikkitalon Black Boxissa.
Orkesteriresidenssin lopuksi EUYO vieraili Tampereella Sharing Music in Tampere -tapahtumassa
Sharing Music in Tampere -tapahtuma yhdisti EUYO:n soittajat Tampereen El Sistema Tempo orkesterin, Pirkanmaan seudun musiikkiakatemian ja Tampereen ammattikorkeakoulun nuorten muusikoiden kanssa Tampereen konservatoriossa. Tapahtumassa nuoret harjoittelivat, oppivat ja esiintyivät yhdessä. Musiikkiohjelma sisälsi kokoelman erilaisia musiikin tyylilajeja. Soitanta huipentui yhteisesitykseen teoksesta, joka symboloi rauhaa Euroopassa: Ludwig van Beethovenin Sinfonian no. 9 finaali Oodi Ilolle, ”Ode an die Freude”. Oodi ilolle on myös Euroopan unionin virallinen hymni, jota usein esitetään EU:n virallisissa tilaisuuksissa ja monenlaisissa eurooppalaisissa tapahtumissa.
Orkesterin Suomen vierailu toteutettiin yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön ja Jane ja Aatos Erkon säätiön kanssa ja järjestettiin useiden suomalaisten instituutioiden ja yksityishenkilöiden kanssa. Mukana olivat EU:n komission Suomen-edustusto, Erkki Liikanen, Punavuoren Kamarimusiikkiyhdistys (PuKama), Helsingin kaupunki, Sibelius-Akatemia, Musiikkitalo, Tempo El Sistema, Oodi Helsingin keskustakirjasto, Kulttuuritehdas Korjaamo, Encanto Café, Malmin kirjasto, Stoa-kulttuurikeskus, Allas Sea Pool, Helsingin kaupunginmuseo, Kaapelitehdas, Tampereen konservatorio, Pirkanmaan aluemusiikkiakatemia ja Tampereen ammattikorkeakoulu.
Katso video
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 9. toukokuuta 2022
- Laatija
- Suomen-edustusto