Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké4 oktober 2022Representationen i FinlandLästid: 2 min

Europaåret för ungdomar 2022 – EU antar sin första handlingsplan för världens unga

Nuorisotoimintasuunnitelma

I dag antar EU-kommissionen och den höga representanten en ungdomshandlingsplan för EU:s yttre åtgärder för 2022–2027. Det är den första handlingsramen någonsin för ett strategiskt partnerskap med ungdomar runtom i världen. Planen syftar till att skapa en mer resilient, inkluderande och hållbar framtid.

Handlingsplanen kommer att bidra till att internationella åtaganden, såsom FN:s Agenda 2030 för hållbar utveckling och Parisavtalet, uppfylls, genom att ungdomars viktiga deltagande och inflytande i EU:s förbindelser med omvärlden stärks.

Ungdomshandlingsplanen för EU:s yttre åtgärder vilar på tre pelare som kommer att forma EU:s partnerskap med unga människor i partnerländerna.

  1. Partnerskap för samarbete: stärka ungas människors röst i politik och beslutsfattande.

Unga människor kräver och förtjänar en övergripande strategi för att få ett meningsfullt, inkluderande och effektivt ungdomsdeltagande. EU är fast beslutet att stärka unga människors röst och ledarskap i hela världen. Det gäller särskilt unga kvinnor och flickor, men också ungdomsaktivister och ungdomsorganisationer, på alla förvaltningsnivåer, såväl i inrikespolitiken som i multilaterala forum och EU:s beslutsprocesser.

  1. Partnerskap för självbestämmande: bekämpa ojämlikhet och ge unga människor de färdigheter och verktyg som de behöver för att lyckas.

Unga människor stärks när man lyssnar på dem och när den ojämlikhet som påverkar deras liv bekämpas. EU kommer att fortsätta med sitt stöd för att modernisera utbildningen i hela världen, inte minst genom investeringar via Global Gateway, för att öka unga människors tillgång till ekonomiska möjligheter. Därigenom stärks unga människors förmåga att bidra till en hållbar utveckling och driva fram grön och digital omställning världen över. Vidare stärks ungas hälsa, psykiska och fysiska välmående samt tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter på området. EU kommer fortsatt att ägna särskild uppmärksamhet åt barn och unga människor som lever i konfliktmiljöer.

  1. Partnerskap som stärker banden: skapa möjligheter för unga människor att nätverka och utbyta information med sina likar världen över.

EU avser att verka för ungas rörlighet, utbyten och nätverkande, vilket är en väsentlig aspekt av Global Gateway-strategins dimension mellan människor. Målet är att säkerställa mångfald och inkludering, samtidigt som särskild uppmärksamhet ägnas åt sociala och ekonomiska barriärer, den digitala klyftan och risker i samband med desinformation.

Ungdomshandlingsplanen för EU:s yttre åtgärder kommer att stärka pågående initiativ och inleda nya viktiga satsningar med inriktning på unga människor världen över.

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_22_5884         

 

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Ismo Ulvila
tfn 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

 

Översikt

Publiceringsdatum
4 oktober 2022
Upphovsman
Representationen i Finland