Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké13 juli 2022Representationen i FinlandLästid: 2 min

​​​​​​​EU-kommissionen utser ny chef för representationen i Finland

Maria Blässar

Maria Blässar har i dag utsetts till ny chef för EU-kommissionens representation i Helsingfors. På den posten kommer hon att fungera som officiell företrädare för EU-kommissionen i Finland under politisk ledning av kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Hon tillträder den 1 september 2022.

Maria Blässar är finsk medborgare och har arbetat i mer än 25 år vid EU:s, Finlands och Eftas institutioner, varav mer än 10 år vid EU-kommissionens representationer i två nordiska huvudstäder – Helsingfors och Stockholm. För närvarande är hon chef för avdelningen för press, media och informationsnätverk samt kommissionens talesperson vid kommissionens representation i Sverige. Dessförinnan var hon tillförordnad chef och biträdande chef för representationen i Helsingfors, samt chef för gruppen för politisk rapportering i Helsingfors. På sin nya tjänst i Finland kommer hon att kunna dra nytta av sin djupgående förståelse av EU och dess beslutsprocesser och kommissionens politiska prioriteringar. Hon har också grundliga kunskaper om finländska och internationella medier och utmärkt kommunikations- och representationskompetens.

Som en del av sitt arbete på representationerna har hon varit medlem i nätverket mot desinformation vid generaldirektoratet för kommunikation, som bekämpar falsk information online, samt medlem av landsgruppen för rättsstatsprincipen med särskilt ansvar för migration och global säkerhet. Hon har lett nätverket för Europa direkt-kontoren och samarbetat med nationella och lokala myndigheter, intressenter, icke-statliga organisationer och journalister. Under perioden 2003–2011 arbetade hon som sakkunnig vid statsrådets kansli i Finland med ansvar för ett brett spektrum av strategiska EU-ärenden. Dessförinnan var hon tillförordnad enhetschef och handläggare vid kommissionens generaldirektorat för konkurrens.

Maria Blässar har en masterexamen i Europastudier från London School of Economics och en magisterexamen i samhällsvetenskaper från Helsingfors universitet.

Bakgrund

Kommissionen upprätthåller representationskontor i samtliga huvudstäder i EU:s medlemsländer och regionala kontor i Barcelona, Bonn, Marseille, Milano, München och Wrocław. Representationerna är kommissionens ögon, öron och röst ute i EU:s medlemsländer. De samverkar med nationella myndigheter, intressenter och medborgare och informerar medierna och allmänheten om EU:s politik. Cheferna för representationerna utses av EU-kommissionens ordförande och är hennes politiska företrädare i det medlemsland där de är utplacerade.

Läs mer

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_22_4471

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Pia Siitonen
tfn 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

 

Chef för avdelningen för press, media och informationsnätverk
Maria Blässar
tfn +46 7393 15430
Maria [dot] BLASSARatec [dot] europa [dot] eu (maria[dot]blassar[at]ec[dot]europa[dot]eu)

 

Översikt

Publiceringsdatum
13 juli 2022
Upphovsman
Representationen i Finland