Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote10. lokakuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Eurobarometri: reilu vihreä siirtymä

Eurobarometri

Tuore Eurobarometri kuvaa kuinka reiluksi eurooppalaiset kokevat vihreän siirtymän. Tutkimuksessa kuvataan, mitä kansalaiset uskovat voivansa tehdä vihreän siirtymän edistämiseksi ja kuinka he näkevät siihen liittyvien työmahdollisuuksien kehittymisen. Tulokset myös arvioivat EU:n ja kansallisten viranomaisten suoriutumista oikeudenmukaisen siirtymän varmistamisessa ja kartoittavat mielipiteitä erilaisista toimintavaihtoehdoista.

88 prosenttia sekä EU:n kansalaisista että suomalaisvastaajista kannattaa vihreää siirtymää, jossa ketään ei jätetä jälkeen. Kuitenkin vain 46 prosenttia eurooppalaisista ja 43 prosenttia suomalaisista luottaa siihen, että vuoteen 2050 mennessä kestävä energia, tuotteet ja palvelut ovat kohtuuhintaisia kaikille, myös köyhemmille.

Puolet eurooppalaisista (50 %) ja 64 prosenttia suomalaisista katsoo, että EU tekee riittävästi varmistaakseen vihreän siirtymän oikeudenmukaisuuden. 50 prosenttia eurooppalaisista ja 68 prosenttia suomalaisista sanoo, että tämä koskee myös heidän alue-, kaupunki- tai paikallisviranomaisiaan. 47 prosenttia eurooppalaisista katsoo, että maansa hallitus toimii riittävästi oikeudenmukaisuuden varmistamiseksi. Suomalaisvastaajilla vastaava luku on 71 prosenttia. 43 prosenttia eurooppalaisista ja 53 prosenttia suomalaisvastaajista katsoo, että yrityssektori tekee riittävästi.

77 prosenttia eurooppalaisista ja 80 prosenttia suomalaisvastaajista tuntee olevansa henkilökohtaisesti vastuussa ilmastonmuutoksen hillitsemisestä. Yli puolet eurooppalaista (53 prosenttia) ja 65 prosenttia suomalaisista uskoo voivansa käyttää vähemmän energiaa kuin nyt.

Yli puolet (57 %) eurooppalaisista katsoo, että ilmastopolitiikka luo enemmän uusia työpaikkoja kuin mitä ne poistavat, ja 61 prosenttia katsoo, että nämä työpaikat ovat laadukkaita. Suomalaisvastaajista 55 prosenttia uskoo työpaikkojen syntymiseen ja 51 prosenttia siihen, että nämä työpaikat ovat laadukkaita.

Eurobarometritutkimus tehtiin 30.5.-28.6.2022 ja siihen vastasi 26 395 koko EU:ssa. Suomesta vastaajia oli 1044.

Lue tutkimuksen raportti ja maakohtaiset tietosivut:

https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2672

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
10. lokakuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto