Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli8. kesäkuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

EU:n vuoden 2022 talousarvio: nopeutetaan Euroopan elpymistä

Komissio on tänään antanut ehdotuksensa EU:n vuoden 2022 talousarvioksi. Talousarvion loppusumma on 167,8 miljardia euroa. Sitä täydennetään NextGenerationEU-välineestä myönnettävillä avustuksilla, joiden yhteenlaskettu määrä on arviolta 143,5...

Vuoden 2022 talousarvioesityksessä, jota NextGenerationEU-väline täydentää, ohjataan varoja sinne, missä niillä saadaan aikaan suurimmat vaikutukset. Talousarvio kuvastaa EU:n politiikan painopisteinä olevia tavoitteita, jotka ovat tärkeitä kestävän elpymisen varmistamisessa.

Rahoituksella edistetään vihreää ja digitaalista siirtymää, luodaan työpaikkoja ja vahvistetaan Euroopan roolia maailmassa. Näin tuetaan EU:n jälleenrakentamista ja nykyaikaistamista.

EU:n talousarviosta vastaava komissaari Johannes Hahn totesi EU:n osoittavan ennennäkemättömän paljon taloudellista tukea vahvistamaan Euroopan elpymistä taloudellisista ja terveyskriiseistä. ” Autamme ihmisiä, yrityksiä ja alueita, joihin pandemia on vaikuttanut eniten. Investoimme Euroopan selviytymiskykyyn ja nykyaikaistamiseen vihreän ja digitaalisen siirtymän kautta. Ennen kaikkea aiomme saada Euroopan takaisin jaloilleen, nopeuttaa sen elpymistä ja varmistaa, että se kykenee vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin.

Taustaa

EU:n vuoden 2022 talousarvioesitys sisältää menoja, jotka rahoitetaan NextGenerationEU-välineen puitteissa ottamalla lainaa pääomamarkkinoilta, ja menoja, jotka sisältyvät monivuotisen rahoituskehyksen mukaisiin enimmäismääriin ja jotka katetaan EU:n omilla varoilla.

NextGenerationEU-välineen määrärahat ovat 807 miljardia euroa käypinä hintoina. Välineellä autetaan korjaamaan koronaviruspandemian aiheuttamia välittömiä taloudellisia ja sosiaalisia vahinkoja ja valmistellaan EU:ta tulevaisuuden haasteisiin. Sillä autetaan koronapandemian jälkeen rakentamaan EU:ta, joka on vihreämpi, digitaalisempi ja kestävämpi ja kykenee paremmin vastaamaan nykyisiin ja tuleviin haasteisiin.

NextGenerationEU-välineen keskeinen osa on elpymis- ja palautumistukiväline, josta myönnetään avustuksia ja lainoja uudistusten ja investointien tukemiseksi EU-maissa. NextGenerationEU-välineen mukaisia sopimuksia (maksusitoumuksia) on mahdollista tehdä vuoden 2023 loppuun saakka, ja lainanottoon liittyvät maksut suoritetaan vuoden 2026 loppuun mennessä.

Nyt kun kaikki EU-maat ovat hyväksyneet omia varoja koskevan päätöksen, komissio voi ryhtyä keräämään varoja Euroopan elpymisen rahoittamiseksi NextGenerationEU-välineen kautta.

Lisätietoa talousarvioesityksestä ja rahoituksen jakautumisesta laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_2878

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
8. kesäkuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto