Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli18. joulukuuta 2020Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

EU:n toimielimet sopivat tulevien vuosien painopisteistä

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli ja neuvoston puheenjohtajavaltiota edustava liittokansleri Angela Merkel allekirjoittivat eilen yhteisen julistuksen vuoden 2021 lainsäädäntöprioriteeteista...

Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio sopivat vuosittain EU:n tulevan vuoden lainsäädäntöprioriteeteista, jotka esitetään vuotuisessa yhteisessä julistuksessa.

Tämänvuotisessa julistuksessa painotetaan keskeisiä lainsäädäntöehdotuksia, jotka komissio on jo esittänyt tai esittää syksyyn 2021 mennessä.

Prioriteetteihin kuuluu Euroopan vihreän kehityksen ohjelman täytäntöönpano. Sillä varmistetaan, että EU pystyy saavuttamaan ilmastoneutraaliuden vuoteen 2050 mennessä ja etenemään tässä tavoitteessa merkittävästi jo vuoteen 2030 mennessä.

Yhtenä keskeisistä toimista on kehittää Euroopan digitaalista vuosikymmentä. Tämä tehdään muun muassa luomalla aidosti toimivat digitaalisten palvelujen sisämarkkinat.

Talouden osalta varmistetaan, että elpyminen hyödyttää kaikkia ihmisiä. Samalla syvennetään talous- ja rahaliittoa ja parannetaan Euroopan pankkien ja pääomamarkkinoiden häiriönsietokykyä ja kestävyyttä.

EU:sta halutaan myös tehdä vahvempi maailmannäyttämöllä muun muassa transatlanttisia suhteita vahvistamalla.

Lisäksi tärkeää on edistää vapaata ja turvallista Eurooppaa. Tavoitteena on sopia uudesta muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksesta sekä tehostaa ulkorajojen valvontaa.

Keskeistä on myös suojella ja vahvistaa demokratiaa ja puolustaa yhteisiä eurooppalaisia arvoja. Tätä varten on parannettava edelleen EU:n valmiuksia ylläpitää ja suojella oikeusvaltioperiaatetta, perusoikeuksia ja -vapauksia sekä lujitettava Euroopan demokraattista perustaa.

Etusijalle asetetuista aloitteista mahdollisimman monet on tarkoitus saada päätökseen vuoden 2021 loppuun mennessä.

Toimielimet sitoutuvat hyväksymään tarvittavat lainsäädäntöehdotukset nopeasti, jotta EU voi toipua koronapandemiasta ja samalla hyödyntää ilmastosiirtymään ja digitaalisen muutokseen liittyviä mahdollisuuksia.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_2340

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
18. joulukuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto