Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli3. helmikuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

EU:n syöväntorjuntasuunnitelma: keskeistä ennaltaehkäisy ja hoito

Euroopan komissio esittelee tänään, maailman syöpäpäivän aattona, EU:n syöväntorjuntasuunnitelman. Se on Ursula von der Leyenin komission keskeinen prioriteetti terveyden alalla ja tärkeä osa vahvaa Euroopan terveysunionia.

Vuonna 2020 syöpä diagnosoitiin 2,7 miljoonalla ihmisellä Euroopan unionissa, ja siihen menehtyi 1,3 miljoonaa ihmistä.

Ilman päättäväisiä toimia syöpätapausten arvioidaan lisääntyvän lähes 25 prosenttia vuoteen 2035 mennessä, mikä tekee syövästä yleisimmän kuolinsyyn EU:ssa.

”Kun me kaikki taistelimme vuonna 2020 covid-19-pandemiaa vastaan, monet meistä taistelivat hiljaista taistelua myös syöpää vastaan. Vuonna 2020 menetimme 1,3 miljoona eurooppalaista tälle sairaudelle, ja tapausten määrä on surullista kyllä kasvussa. Siksi esitämme tänään EU:n syöväntorjuntasuunnitelman. Syövän vastainen taistelu on meidän kaikkien taistelu”, totesi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Syöväntorjuntasuunnitelmalla luodaan uusi EU-tason lähestymistapa syövän ehkäisyyn ja hoitoon. Lähtökohtana ovat uudet teknologiat, tutkimus ja innovointi.

Suunnitelmassa käsitellään sairauden koko hoitopolkua ennaltaehkäisystä syöpäpotilaiden ja syöpäselviytyjien elämänlaatuun ja keskitytään toimiin, joissa EU voi tuottaa eniten lisäarvoa.

Syöväntorjuntasuunnitelma rakentuu neljälle keskeiselle toiminta-alueelle eli ennaltaehkäisyyn, varhaiseen havaitsemiseen, diagnosointiin ja hoitoon sekä elämänlaatuun.

Suunnitelma sisältää kymmenen lippulaivahanketta ja lukuisia tukitoimia. Sen rahoittamiseen varataan yhteensä 4 miljardia euroa mm. EU4Health-ohjelmasta, Horisontti Eurooppa -ohjelmasta ja digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta.

Syövän ennaltaehkäisemiseen liittyvissä toimissa keskitytään riskitekijöihin. Niitä ovat esimerkiksi tupakointi, haitallinen alkoholinkäyttö, ympäristön pilaantuminen ja vaaralliset aineet.

Yhtenä uuteen teknologiaan, tutkimukseen ja innovointiin liittyvänä hankkeena on syöpätietokeskuksen perustaminen helpottamaan syöpään liittyvien tieteellisten ja teknisten aloitteiden koordinointia.

Lasten syöpiin kiinnitetään erityistä huomiota. Suunnitelmaan sisältyy aloite syöpäsairaiden lasten auttamiseksi, jolla varmistetaan, että lasten syövät havaitaan, diagnosoidaan ja hoidetaan nopeasti ja parhaalla mahdollisella tavalla.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_342

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
3. helmikuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto