Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Presskommuniké10 februari 2022Representationen i Finland

Vinnarna i EU-kommissionens översättningstävling för ungdomar har korats – i Finland kammar Emma Kuusinen från Tammerfors hem segern

Emma Kuusinen

I dag tillkännages de 27 vinnarna i EU-kommissionens årliga översättningstävling för gymnasiestuderande, Juvenes Translatores. Den finländska vinnaren heter Emma Kuusinen och kommer från Tammerkosken lukio i Tammerfors.

Temat för årets översättningstävling för 17-åringar var ”Låt oss slå in på en väg mot en grönare framtid”. Deltagarna fick översätta mellan två av EU:s 24 officiella språk.

Kommissionens översättare har valt ut de 27 vinnarna – en per EU-land. I Finland gick segern till Emma Kuusinen från Tammerkosken lukio i Tammerfors. Hon översatte en text från engelska till finska i tävlingen.

Dessutom har fem finländska deltagare fått ett hedersomnämnande för sina utmärkta översättningar.

– Temat för årets tävling, ”Låt oss slå in på en väg mot en grönare framtid”, speglar EU:s ambition att arbeta för ett bättre, grönare och mer digitalt Europa, säger Johannes Hahn, EU-kommissionär med ansvar för bland annat översättning. Och med tanke på att 2022 utsetts till Europaåret för ungdomar känns det väldigt passande att lyfta fram de unga vinnarna och deras översättartalanger. Jag vill gratulera inte bara dem utan även deras lärare som väckt elevernas intresse för språk.

EU-kommissionen kommer att arrangera en prisutdelning för de 27 vinnarna före sommaren.

Sedan 2007 anordnar kommissionens generaldirektorat för översättning årligen tävlingen Juvenes Translatores (latin för ”unga översättare”) för att främja språkinlärning i skolorna och ge ungdomar en inblick i hur det är att arbeta som översättare.

Tävlingen riktar sig till 17-åriga gymnasiestuderande och äger rum samtidigt på alla utvalda skolor i EU. Antalet deltagande skolor i varje EU-land är lika många som landets platser i Europaparlamentet och skolorna väljs ut slumpvis av en dator bland de skolor som har anmält sig till tävlingen. För Finlands del deltog således 14 skolor – och 62 studerande.

Sammanlagt tävlade 2 940 studerande från 698 skolor i årets upplaga av Juvenes Translatores. De använde 153 språkkombinationer bland 552 möjliga, däribland en del ovanliga språkpar, som portugisiska till finska samt bulgariska till svenska.

 

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_22_749   

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Pia Siitonen
tfn 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
10 februari 2022
Upphovsman
Representationen i Finland