Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli23. kesäkuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

EU:n kyberturvallisuus: komissio ehdottaa yhteistä kyberturvallisuusyksikköä

Komissio esittää tänään suunnitelmansa uudesta yhteisestä kyberturvallisuusyksiköstä. Yksikön tehtävänä on torjua lisääntyviä vakavia kyberhäiriöitä, joilla on vaikutuksia julkishallintoon, yrityksiin ja ihmisten elämään eri puolilla EU:ta.

Kyberturvallisuuden alalla tarvitaan yhä enemmän kehittyneitä ja koordinoituja toimia, sillä kyberhyökkäykset kasvavat määrällisesti, laajuudeltaan ja seurauksiltaan, mikä vaikuttaa merkittävästi turvallisuuteen. Toimijoiden on EU:ssa oltava valmiita reagoimaan kollektiivisesti ja vaihtamaan asiaankuuluvia tietoja. Lähtökohtana on oltava tarve tietojen jakamiseen eikä pelkästään tarve niiden saamiseen.

Yhteisen kyberturvallisuusyksikön perustamisesta ilmoitettiin ensimmäisen kerran komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin poliittisissa suuntaviivoissa. Yksikön tavoitteena on koota yhteen EU:ssa ja sen jäsenmaissa saatavilla olevia resursseja ja asiantuntemusta laajamittaisten kyberhäiriöiden ja -kriisien ehkäisemiseksi, estämiseksi ja niihin reagoimiseksi.

Kyberturvallisuusyhteisöt, joita ovat siviili-, lainvalvonta-, diplomaatti- ja kyberpuolustusyhteisöt, ja yksityinen sektori toimivat liian usein erillään. Yhteinen kyberturvallisuusyksikkö tarjoaa niille virtuaalisen ja fyysisen yhteistyöalustan. EU:n toimielimet, muut elimet ja virastot toteuttavat yhdessä jäsenmaiden kanssa vaiheittain eurooppalaisen alustan, joka mahdollistaa solidaarisuuden ja avunannon laajamittaisten kyberhyökkäysten torjumiseksi.

Yhteisen kyberturvallisuusyksikön perustamista koskeva esitys on tärkeä askel eurooppalaisen kyberturvallisuuden kriisinhallintakehyksen täydentämiseksi. Se on yksi EU:n kyberturvallisuusstrategian ja EU:n turvallisuusunionistrategian konkreettisista tuloksista, jolla edistetään turvallista digitaalitaloutta ja -yhteiskuntaa.

Osana tämänpäiväistä esitystään komissio raportoi turvallisuusunionistrategian edistymisestä viime kuukausien aikana. Lisäksi komissio ja unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja ovat esittäneet ensimmäisen kyberturvallisuusstrategian mukaisen täytäntöönpanokertomuksen Eurooppa-neuvoston pyynnöstä.

Lisäksi komissio on tehnyt päätöksen Euroopan unionin kyberturvallisuusviraston (ENISA) perustamisesta Brysseliin kyberturvallisuusasetuksen mukaisesti.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_3088

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
23. kesäkuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto