Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli1. kesäkuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

EU:n koronatodistus: EU:n palveluväylä käyttöön

EU:n koronatodistuksen suhteen on saavutettu jälleen tärkeä virstanpylväs, kun tänään otetaan käyttöön EU:n tekninen järjestelmä, jonka avulla todistukset voidaan tarkastaa varmalla ja yksityisyyden suojan kannalta turvallisella tavalla. EU:n...

Komissio ehdotti EU:n koronatodistuksen käyttöönottoa, jotta tänä kesänä voitaisiin jälleen matkustaa turvallisesti.

Tänään otetaan käyttöön EU:n koronatodistusjärjestelmän tekninen perusta. Tämä kahdessa kuukaudessa laadittu EU:n palveluväylä mahdollistaa sen, että kaikissa todistuksissa olevien QR-koodien sisältämät turvatekijät voidaan todentaa. Näin kansalaiset ja viranomaiset voivat olla varmoja todistusten aitoudesta. Prosessin aikana ei vaihdeta eikä oteta talteen henkilötietoja.

Palveluväylän käyttöönoton myötä valmistelutyö EU:n tasolla on saatu päätökseen.

Toukokuun 10. päivän jälkeen 22 maata on jo testannut palveluväylää onnistuneesti. Asiaa koskevaa asetusta sovelletaan 1. heinäkuuta alkaen, mutta kaikki EU-maat, jotka ovat tehneet tekniset testit ja joilla on valmiudet myöntää ja tarkastaa todistuksia, voivat nyt halutessaan alkaa käyttää järjestelmää.

Seitsemän EU-maata – Bulgaria, Kreikka, Kroatia, Puola, Saksa, Tanska ja Tšekki – on päättänyt liittyä palveluväylään jo tänään. Ne ovat myös alkaneet myöntää ensimmäisiä EU-todistuksia. Päivitetty yhteenveto on saatavilla erityisellä verkkosivulla .

Asetusta aletaan soveltaa 1. heinäkuuta, ja todistusten myöntämiseen sovelletaan kuuden viikon siirtymäjaksoa niissä EU-maissa, jotka tarvitsevat lisäaikaa.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_2721

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
1. kesäkuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto