Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké2 februari 2022Representationen i FinlandLästid: 6 min

EU-taxonomin: kommissionen påskyndar utfasningen av fossila bränslen

Taksonomia

EU-kommissionen lade i går fram en kompletterande delegerad rättsakt om taxonomin för klimatåtgärder om begränsning av och anpassning till klimatförändringarna som omfattar viss gas- och kärnenergiverksamhet. Kommissionskollegiet har nått en politisk överenskommelse om rättsakten, som kommer att antas formellt så fort den är översatt till alla EU-språk.

En stor andel privata investeringar behövs för att EU ska kunna bli klimatneutralt senast 2050. EU-taxonomin har som mål att styra privata investeringar till verksamheter som behövs för att uppnå klimatneutralitet. Taxonomiklassificeringen avgör dock inte huruvida en viss teknik ingår i medlemsländernas energimix eller inte.

Syftet är att påskynda omställningen genom att dra nytta av alla möjliga lösningar som kan hjälpa oss att nå våra klimatmål. Med hänsyn till vetenskaplig rådgivning och den tekniska utvecklingen anser kommissionen att privata investeringar har en roll att spela inom gas- och kärnenergiverksamheter under omställningen.

De gas- och kärnenergiverksamheter som valts ut är i linje med EU:s klimat- och miljömål, och gör det möjligt för oss att påskynda omställningen från mer förorenande verksamheter (till exempel kolkraft) till en klimatneutral framtid som främst bygger på förnybara energikällor.

Genom den kompletterande delegerade rättsakten för klimatåtgärder införs följande:

– Ytterligare ekonomiska verksamheter från energisektorn till EU-taxonomin. I rättsakten fastställs tydliga och strikta villkor i enlighet med artikel 10.2 i taxonomiförordningen, utifrån vilka vissa gas- och kärnenergiverksamheter kan läggas till som omställningsverksamheter till de som redan omfattas av den första delegerade rättsakten om begränsning av och anpassning till klimatförändringarna, som började gälla den 1 januari 2022. Enligt dessa strikta villkor ska både gas och kärnenergi bidra till omställningen till klimatneutralitet, kärnenergi ska uppfylla kraven för kärn- och miljösäkerhet och gas ska bidra till omställningen från kol till förnybara energikällor. Mer specifika ytterligare villkor gäller för alla ovanstående verksamheter och anges i den kompletterande delegerade rättsakten som presenterades i går.

– Särskilda upplysningskrav för företag med avseende på deras verksamheter inom gas- och kärnenergisektorn. För att säkerställa transparens har kommissionen ändrat den delegerade rättsakten om upplysningar enligt taxonomiförordningen, så att investerare kan identifiera vilka investeringsmöjligheter som inbegriper gas- eller kärnenergiverksamheter och fatta välgrundade beslut.

Den kompletterande delegerade rättsakten har utarbetats efter samråd med medlemsländernas expertgrupp för hållbar finansiering och plattformen för hållbar finansiering. Kommissionen har även tagit till sig av återkoppling från Europaparlamentet i frågan. Kommissionen har noggrant övervägt de synpunkter som har kommit in från dessa grupper och de har beaktats i den rättsakt som lades fram i går. Utifrån återkopplingen har kommissionen bland annat infört riktade anpassningar av de tekniska granskningskriterierna och upplysnings- och verifieringskraven för att göra dem tydligare och mer användbara.

Uttalanden av kommissionärer

– Vårt uppdrag och vår skyldighet är klimatneutralitet, säger Valdis Dombrovskis, verkställande vice ordförande med ansvar för en ekonomi för människor. Vi måste agera nu om vi ska nå våra mål till 2030 och 2050. Dagens delegerade rättsakt ska stödja EU-ekonomin i energiomställningen, en rättvis omställning, och fungera som en bro mot ett grönt energisystem som bygger på förnybara energikällor. Det här kommer att påskynda de privata investeringar som vi behöver, särskilt under detta årtionde. Med de nya bestämmelserna stärker vi också transparensen och upplysningskraven, så att investerare kan fatta välgrundade beslut, och därmed undvika eventuell grönmålning.

– EU är fast besluten att nå klimatneutralitet senast 2050 och vi behöver använda alla verktyg som finns tillgängliga för att ta oss dit, säger Mairead McGuinness, kommissionär med ansvar för finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunionen. Att öka de privata investeringarna i omställningen är viktigt för att nå våra klimatmål. Vi har fastställt strikta villkor för att hjälpa till att mobilisera finansiellt stöd till den här omställningen, bort från skadliga energikällor som kol. Och vi främjar transparens på marknaden så att investerare enkelt kan identifiera gas- och kärnenergiverksamheter när de tar investeringsbeslut.

Vad händer nu?

När den kompletterande delegerade rättsakten har översatts till alla officiella EU-språk kommer den formellt att översändas till medlagstiftarna för granskning.

Precis som för andra delegerade rättsakter inom ramen för taxonomiförordningen har Europaparlamentet och rådet (som har delegerat befogenheten att anta delegerade rättsakter inom ramen för taxonomiförordningen till kommissionen) fyra månader på sig att granska texten och, om de anser det nödvändigt, invända mot den. Båda institutionerna kan begära ytterligare två månader för granskningen. Rådet har rätt att invända mot rättsakten genom förstärkt kvalificerad majoritet. Det innebär i så fall att minst 72 procent av medlemsländerna (dvs. minst 20 medlemsländer) som står för minst 65 procent av EU:s befolkning måste invända mot den delegerade rättsakten. Europaparlamentet kan invända genom att en majoritet av ledamöterna (dvs. minst 353 parlamentsledamöter) röstar emot vid Europaparlamentets plenarsammanträde.

Om varken Europaparlamentet eller rådet invänder mot den kompletterande delegerade rättsakten träder den i kraft och börjar tillämpas från och med den 1 januari 2023.

Bakgrund

Den europeiska gröna given är EU:s tillväxtstrategi och har som mål att förbättra invånarnas välbefinnande och hälsa, göra Europa klimatneutralt senast 2050 samt skydda, bevara och förbättra EU:s naturkapital och biologiska mångfald.

Syftet med EU-taxonomin är att bidra till att öka penningflödet till hållbara verksamheter i hela EU. Det är av största vikt att det blir möjligt för investerare att rikta om sina investeringar till mer hållbar teknik och mer hållbara företag för att kunna göra Europa klimatneutralt senast 2050.

Taxonomin är ett vetenskapsbaserat transparensverktyg för företag och investerare. Den skapar ett gemensamt språk för investerare som investerar i projekt och ekonomiska verksamheter som har en betydande positiv inverkan på klimatet och miljön. Genom taxonomin ställs också upplysningskrav på företag och finansmarknadsaktörer.

Även om EU har gemensamma klimat- och miljömål är den nationella energimixen medlemsländernas ansvar och skiljer sig åt mellan länderna. Vissa medlemsländer är fortfarande kraftigt beroende av kol som leder till höga koldioxidutsläpp. Taxonomin hjälper till att mobilisera privata investerare för att nå klimatmålen och omfattar energiverksamheter som återspeglar olika nationella situationer och utgångslägen.

 

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_22_711  

 

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Pia Siitonen
tfn 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

 

 

 

 

Översikt

Publiceringsdatum
2 februari 2022
Upphovsman
Representationen i Finland