Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote6. heinäkuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

EU:n innovointikyky kehittyy edelleen – Suomi edelleen yksi innovaatiojohtajista

EU:n innovointikyky kehittyy edelleen

Euroopan innovaatioiden tulostaulu 2023 ja joka toinen vuosi ilmestyvä alueellinen innovaatioiden tulostaulu osoittavat, että viimeaikaisista kriiseistä huolimatta EU-maat ja niiden alueet ovat edelleen parantaneet innovointikykyään.

Euroopan innovaatioiden tulostaulun 2023 mukaan innovaatiosuorituskyky on parantunut merkittävästi, noin 8,5 prosenttia vuodesta 2016, mikä kuvastaa EU:n sitoutumista innovaatiokulttuurin kehittämiseen. Tällä aikavälillä 25 EU-maan innovaatiosuorituskyky parani, vaikkakin hitaammin viime vuosina. EU-maista 20:n innovointivalmiudet paranivat merkittävästi kuluneen vuoden aikana, kun taas vain seitsemän EU-maan innovointikyky heikkeni. Maat, joissa innovaatiojärjestelmät eivät ole erityisen vahvat, parantavat tyypillisesti suoritustaan EU:n keskiarvoa hitaammin.

Suomi on viime vuoden tapaan innovaatiojohtajien joukossa, tällä kertaa kolmantena. Kärkisijalla on Tanska. Muita innovaatiojohtajia ovat Ruotsi, Alankomaat ja Belgia.

Myös alueellisen innovaatioiden tulostaulun mukaan innovaatiosuorituskyky on parantunut useimmilla EU:n alueilla vuodesta 2016. Vaikka innovatiiviset alueet sijaitsevatkin yleensä innovatiivisimmissa maissa, joitakin alueellisia huippuosaamiskeskittymiä löytyy myös maista, joissa innovaatiosuorituskyky yleisesti ottaen on suhteellisen heikko.

Euroopan innovatiivisin alue on Tanskan Hovedstaden, jonka jälkeen tulevat Helsinki ja Uusimaa Suomessa ja Oberbayern Saksassa. Ruotsin Tukholma on neljännellä sijalla ja Saksan Berliini viides.

Maailmanlaajuisesti EU suoriutuu edelleen hieman paremmin kuin Kiina ja kuroo umpeen Australian etumatkaa. Kanadan, Korean tasavallan ja Yhdysvaltojen etumatka on tosin kasvanut.

Lue lisää laajemmasta tiedotteesta: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_23_3683

Tiedot

Julkaisupäivä
6. heinäkuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto