Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote22. syyskuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

​​​​​​​EU:n innovaatiosuorituskyky paranee haasteista huolimatta – Suomi yksi innovaatiojohtajista

EU:n innovaatiosuorituskyky paranee haasteista huolimatta

Komissio on tänään julkaissut Euroopan innovaatioiden tulostaulun 2022. Sen mukaan EU:n innovaatiosuorituskyky on kasvanut noin 10 prosenttia vuodesta 2015. Verrattuna viime vuoteen innovaatiosuorituskyky on vuonna 2022 parantunut 19 EU-maassa ja heikentynyt kahdeksassa. Useiden kilpailijoiden, esimerkiksi Australian, Etelä-Korean, Kanadan ja Yhdysvaltojen, innovaatiosuorituskyky on edelleen EU:n keskiarvoa parempi. EU on kuitenkin vuoden 2021 jälkeen kuronut eroa umpeen ja ohittanut Japanin.

Keskeiset havainnot

EU-maat voidaan jakaa pistemäärien perusteella neljään ryhmään: innovaatiojohtajat (suorituskyky yli 125 prosenttia EU:n keskiarvosta), vahvat innovoijat (100–125 prosenttia EU:n keskiarvosta), kohtalaiset innovoijat (70–100 prosenttia EU:n keskiarvosta) ja uudet innovoijat (alle 70 prosenttia EU:n keskiarvosta). Parhaiten EU-maista suoriutuu edelleen Ruotsi. Muita innovaatiojohtajia ovat Suomi, Tanska, Alankomaat ja Belgia.

Viime vuoden tulostauluun verrattuna Alankomaat on noussut innovaatiojohtajaksi, Kypros vahvaksi innovoijaksi ja Viro kohtalaiseksi innovoijaksi.

Muut EU-maat jakautuvat eri ryhmiin seuraavasti:

•  Irlanti, Itävalta, Kypros, Luxemburg, Ranska ja Saksa ovat vahvoja innovoijia ja suoriutuvat yli EU:n keskiarvon.

•  Espanja, Italia, Kreikka, Liettua, Malta, Portugali, Slovenia, Tšekki ja Viro ovat kohtalaisia innovoijia.

•  Bulgaria, Kroatia, Latvia, Puola, Romania, Slovakia ja Unkari ovat uusia innovoijia.

Kuten aiemmissakin Euroopan innovaatioiden tulostauluissa, useiden indikaattorien osalta on käytetty alustavia tietoja, jotta on voitu vertailla mahdollisimman tuoreita lukuja. Jos lopulliset tiedot olisivat olleet saatavilla laskelmia varten, jotkin maat voisivat sijoittua eri ryhmään, etenkin silloin, kun maa on hyvin lähellä ryhmän kynnysarvoa.

EU on edelleen selvästi jakautunut innovoinnin suhteen. Ryhmät muodostuvat paljolti maantieteellisesti: innovaatiojohtajat ja suurin osa vahvoista innovoijista löytyvät Pohjois- ja Länsi-Euroopasta ja suurin osa kohtalaisista ja uusista innovoijista taas Etelä- ja Itä-Euroopasta. Heinäkuussa 2022 hyväksytyn uuden eurooppalaisen innovaatio-ohjelman avulla komissio pyrkii kaventamaan EU:n sisäisiä eroja ja asemoimaan EU:n johtavaksi toimijaksi globaalissa innovaatioympäristössä.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_5682        

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
22. syyskuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto