Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote20. kesäkuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

EU:n budjetti: Komissio ehdottaa Euroopan strategisten teknologioiden kehystä (STEP) tukemaan Euroopan johtoasemaa kriittisten teknologioiden alalla

Sovereignty fund

Komissio ehdottaa tänään Euroopan strategisten teknologioiden kehyksen (STEP) perustamista. Sen avulla on tarkoitus vahvistaa nykyisiä EU:n välineitä ja hyödyntää niitä entistä paremmin, jotta voidaan saada nopeasti käyttöön rahoitustukea, joka edistää yritysten investointeja.

Euroopan strategisten teknologioiden kehys mahdollistaa myös nykyisen rahoituksen ohjaamisen sellaisille teknologian aloille, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä Euroopan johtoaseman kannalta. Näin edistetään investointien osalta tasapuolisia toimintaedellytyksiä sisämarkkinoilla.

EU:n strategisena tavoitteena on viime vuosina ollut Euroopan talouden kilpailukyvyn vahvistaminen vihreän ja digitaalisen siirtymän avulla. EU:n sisäänrakennetusta häiriönsietokyvystä huolimatta sen teollisuutta uhkaavat korkea inflaatio, työvoimapula, toimitusketjun häiriöt, korkojen nousu, energiakustannusten kohoaminen ja tuotantopanosten hintojen nousu. Tähän yhdistyy kova, eikä aina reilu, kilpailu pirstaleisilla maailmanmarkkinoilla.

EU on jo esittänyt useita aloitteita teollisuutensa tukemiseksi. Nyt EU:ssa tarvitaan jäsennellympi ratkaisu teollisuuden investointitarpeisiin. Tämänpäiväisellä aloitteella tuetaan strategisten teknologioiden tehokkaampaa käyttöä, kehittämistä ja valmistusta EU:ssa digitaalisen ja syväteknologian, puhtaan teknologian ja bioteknologian aloilla.

Samalla autetaan yrityksiä tarttumaan mahdollisuuksiin, parantamaan selviytymiskykyään ja saavuttamaan vihreän ja digitaalisen siirtymän tavoitteet, mikä puolestaan vahvistaa Euroopan suvereniteettia.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_23_3364            

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
20. kesäkuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto