Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Kompletterande information16 september 2021Representationen i Finland

Hösten har kickat i gång på allvar för EU!

I onsdags kickstartades hösten på allvar när vi fick lyssna på årets viktigaste EU-tal. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll då sitt årliga tal om tillståndet i unionen i Europaparlamentet i Strasbourg. I talet hon stakade ut kursen för...

Pia Siitonen

Ordförande Ursula von der Leyen efterlyste politisk beslutsamhet för att ro i land nödvändiga förändringar. Till våra utmaningar hör bland annat att öka vaccinationstäckningen globalt sett, klimatförändringarna, den digitala omställningen och EU:s roll i världen. von der Leyen betonade framför allt betydelsen av rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter. Hon lyfte även fram att 2022 ska bli Europaåret för ungdomar. Hela talet på svenska finns här.

Även vi på representationen har varit fullt sysselsatta på olika sätt med anledning av ordförandes linjetal. Besökare på centrumbiblioteket Ode i Helsingfors kunde lyssna på talet i direktsändning och diskutera EU:s framtid på plats med våra kolleger. Vi har även ordnat en pressträff angående linjetalet och EU:s framtida utmaningar. De ämnen som ordförande lyfte fram i sitt tal kommer att vara på tapeten i EU under hela nästa år och i mitten av oktober presenterar kommissionen dessutom arbetsprogrammet för 2022. I arbetsprogrammet finns en tidtabell, där man kan se när olika lagförslag kommer att läggas fram nästa år.

Europas framtid var även på agendan på torsdag, när Europaminister Tytti Tuppurainen invigde de finländska ministrarnas ”Europa är vi”-turné vid ett evenemang i Europasalen. Representationen deltog i evenemanget tillsammans med vår kommunikationspartner. Ministrarnas turné är en del av konferensen om Europas framtid.

Du vet väl att alla är varmt välkomna att delta i diskussionen om vår gemensamma framtid? För fram dina önskemål! Du hittar du mer information i länkarna nedan.

Europainformationen: https://eurooppatiedotus.fi/sv/2021/09/01/vilka-eu-fragor-vill-du-diskutera/

Konferensen om Europas framtid: https://futureu.europa.eu/?locale=sv

Representationens informationschef Pia Siitonen

Översikt

Publiceringsdatum
16 september 2021
Upphovsman
Representationen i Finland