Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote16. joulukuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

​​​​​​​EU ja Ukraina allekirjoittavat 100 miljoonan euron sopimuksen sodasta kärsineiden koulujen kunnostamiseen

Koulubusseja Ukrainaan - Suomi lähetti ensimmäiset 5 linja-autoa matkaan
Copyright Janne Savon

Euroopan komissio ja Ukrainan hallitus ovat tänään allekirjoittaneet 100 miljoonan euron tukisopimuksen Venäjän täysimittaisessa hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan vahingoittuneiden koulujen kunnostusta ja jälleenrakentamista varten. Ukraina saa osan tuesta EU:n humanitaaristen kumppaneiden kautta ja osan Ukrainan hallitukselle myönnettävänä budjettitukena. 

Lisäksi Euroopan komissio on osoittanut noin 14 miljoonaa euroa Puolan kehityspankin (Bank Gospodarstwa Krajowego) kanssa tehdystä sopimuksesta koulubussien ostamiseen, jotta ukrainalaislapset pääsevät turvallisesti kouluun.

Komissio on myös käynnistänyt solidaarisuuskampanjan, jonka avulla Ukrainaan hankitaan koulubusseja vuoden 2023 alkupuolella. Busseja ovat lahjoittaneet niin julkiset kuin yksityisetkin tahot sekä EU:ssa että sen ulkopuolella, ja niiden toimittamista koordinoi EU:n pelastuspalvelumekanismi. Tähän mennessä busseja on saatu 120, ja lisää on tulossa. Suomesta lähetettiin ensimmäiset viisi bussia 7.12., ja yhteensä busseja on tarkoitus lähettää Suomesta ainakin 20.

Venäjän iskut ovat tähän mennessä vahingoittaneet tai tuhonneet yli 2 800 oppilaitosta, mikä on vaikuttanut 5,7 miljoonan koululaisen elämään. Koulurakennusten kunnostamisesta ja koulubussien hankkimisesta on tullut yksi EU:n ensisijaisista tavoitteista, jotta voidaan varmistaa koulunkäynnin jatkuminen.

100 miljoonan euron tukipaketti sisältää seuraavat tuet:

  • 34 miljoonaa euroa humanitaariseen apuun, josta 20 miljoonaa euroa kanavoitiin YK:n hankepalvelutoimiston (UNOPS) ja 14 miljoonaa euroa YK:n kehitysohjelman (UNDP) kautta. Nämä varat kohdennetaan kevyisiin ja keskisuuriin korjauksiin, kuten ikkunoiden, kattojen, ovien, sanitaatio- ja lämmitystilojen korjaukset, sekä opiskeluvälineiden tarjoamiseen oppimistiloissa ja pommisuojissa. 
  •  66 miljoonaa euroa toimitetaan Ukrainan hallitukselle suorana budjettitukena.

Komissio tekee yhteistyötä Ukrainan hallituksen ja Olena Zelenska -säätiön kanssa. Komissio aikoo maksaa 66 miljoonan euron budjettituen lähiviikkoina. UNOPS ja UNDP ovat aloittaneet kunnostettavien koulujen vahinkojen arvioinnin paikan päällä. Suurin osa avustusta saavista oppilaitoksista on tarkoitus korjata joulukuun 2022 ja syyskuun 2023 välisenä aikana, hyvissä ajoin ennen seuraavan lukuvuoden alkua.

Puolan kehityspankki (Bank Gospodarstwa Krajowego) käyttää EU:n antaman 14 miljoonan euron avustuksen koulubussien hankkimiseen vuoden 2023 alussa. Pankki toimii yhteistyössä kentällä toimivan kumppaninsa, Puolan solidaarisuusrahaston, kanssa.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_7708

Sisäministeriön tiedote: https://intermin.fi/-/suomi-lahetti-ukrainaan-linja-autoja-koulukuljetuksia-varten

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
16. joulukuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto