Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
  • Presskommuniké
  • 31 januari 2024
  • Representationen i Finland
  • Lästid: 5 min

EU och arbetsmarknadens parter i Val Duchesse stärker dialogen mellan arbetsmarknadens parter och bemöter utmaningarna på arbetsmarknaden

Jacques Delors

Vid toppmötet mellan arbetsmarknadens parter i Val Duchesse i dag undertecknade EU-kommissionen, det belgiska ordförandeskapet för Europeiska unionens råd och EU:s arbetsmarknadsparter en ”trepartsförklaring om en livskraftig arbetsmarknadsdialog på EU-nivå”. Förklaringen innebär ett förnyat åtagande om att stärka arbetsmarknadsdialogen på EU-nivå och gemensamt bemöta de viktiga utmaningarna när det gäller våra ekonomier och arbetsmarknader. Syftet är att främja livskraftiga företag, arbetstillfällen och tjänster av hög kvalitet samt förbättrade arbetsvillkor.

Arbetsmarknadsdialogen, dvs. dialogen mellan arbetstagarnas och arbetsgivarnas företrädare, är en grundläggande del av EU:s arbetsmarknadsmodell. Den bidrar till ekonomiskt välstånd, förbättrar levnads- och arbetsvillkoren, främjar konkurrenskraften för företagen i EU och bidrar till att förändringar kan underlättas och hanteras, till exempel i samband med den gröna och den digitala omställningen.

Huvudsakliga resultat från toppmötet

Som en del av beslutet om att stärka dialogen mellan arbetsmarknadens parter enades EU-kommissionen, det belgiska ordförandeskapet för Europeiska unionens råd och EU:s arbetsmarknadsparter om följande:

  • Åtgärda bristen på arbetskraft och kompetens: Arbetstillfällen av hög kvalitet och arbetskraft med rätt kompetens är nödvändigt för EU:s konkurrenskraft. Nästan två tredjedelar (63 %) av de små och medelstora företagen uppgav dock i en Eurobarometerundersökning som genomfördes nyligen att bristen på arbetskraft och kompetens för närvarande är ett hinder för deras affärsverksamhet. EU-kommissionen ska i samarbete med arbetsmarknadens parter lägga fram en handlingsplan för att åtgärda bristen på arbetskraft och kompetens under våren 2024. Dessutom kom de fyra parterna överens om att bidra till att få in fler människor på arbetsmarknaden, förbättra arbetsvillkoren, underlätta valideringen av kvalifikationer och integrera arbetstagare som kommer från utlandet.
  • Sätta EU:s arbetsmarknadsdialog i centrum för vår gemensamma framtid: Arbetsmarknadens parter har en viktig roll att spela när EU vidtar motåtgärder och anpassar sig till ändrade ekonomiska och sociala omständigheter, bland annat den gröna och den digitala omställningen. I förklaringen upprepas EU:s åtagande om att fullt ut respektera och främja den roll som arbetsmarknadens parter och arbetsmarknadsdialogen spelar.
  • Inrätta ett sändebud för EU:s arbetsmarknadsdialog: EU-kommissionen ska inrätta ett särskilt sändebud för EU:s arbetsmarknadsdialog för att ytterligare främja och stärka arbetsmarknadsdialogens roll på EU-nivå och nationell nivå. Sändebudet ska stödja och samordna genomförandet av EU-kommissionens meddelande om att stärka den sociala dialogen i EU. Sändebudet ska fungera som kontaktpunkt för arbetsmarknadens parter när dessa gemensamt ska informera om frågor som rör arbetsmarknadsdialogen.
  • Lansera en pakt för EU:s arbetsmarknadsdialog: En rad tvåparts- och trepartsmöten för att identifiera hur arbetsmarknadsdialogen på EU-nivå ytterligare kan stärkas. Detta inbegriper EU:s institutionella och ekonomiska stöd och kapacitetsuppbyggnad, bland annat genom Europeiska socialfonden+ samt en gemensam tvåpartsstrategi för att förhandla fram, främja och genomföra avtal mellan arbetsmarknadens parter. Målet är att genomföra pakten senast i början av 2025.

Citat

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger: ”Arbetsmarknadsdialogen är kärnan i EU:s unika sociala ekonomi. För exakt 39 år sedan – här i Val Duchesse – skapade Jacques Delors EU:s arbetsmarknadsdialog. I dag är vi tillbaka i Val Duchesse för att föra hans arv vidare. Vi åtar oss att arbeta sida vid sida för att stärka arbetsmarknadsdialogen och gemensamt bemöta vår tids viktigaste utmaningar, till exempel bristen på arbetskraft och kompetens. Det är bara tillsammans som vi kan fortsätta arbetet med att hitta rättvisa och gemensamma lösningar som gynnar både EU:s arbetstagare och EU:s konkurrenskraft.”

Belgiens premiärminister Alexander De Croo säger: ”Det är en huvudprioritering för det belgiska ordförandeskapet att se till att vi är konkurrenskraftiga. Det är grunden för vårt välstånd i framtiden, den sociala sammanhållningen och den gröna omställningen. Därför är det nödvändigt att åtgärda bristen på arbetskraft och kompetens. Vi behöver fler kompetenta arbetstagare i samtliga sektorer av ekonomin för att vår gröna framtid ska kunna bli en framgång och en agenda för tillväxt. Arbetsmarknadens parter i EU har – tillsammans med myndigheter på samtliga nivåer – en viktig roll att spela. En stärkt och förnyad arbetsmarknadsdialog är nyckeln till gemensam framgång.

Bakgrund

Under toppmötet i Val Duchesse mellan arbetsmarknadens parter 2024 deltog EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Belgiens premiärminister Alexander De Croo, EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas, EU-kommisionär Nicolas Schmit, de belgiska ministrarna Pierre-Yves Dermagne, Frank Vandenbroucke och David Clarinvall samt företrädare för EFS, Business Europe, SME United och SGI Europe,

Toppmötet aviserades av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i talet om tillståndet i unionen 2023 och i avsiktsförklaringen samt i kommissionens arbetsprogram för 2024. Det följer också av rådets rekommendation från 2023 om en stärkt dialog mellan arbetsmarknadens parter och kollektiva förhandlingar på nationell nivå samt EU-kommissionens meddelande om att stärka och främja dialogen mellan arbetsmarknadens parter på EU-nivå. Det första mötet i Val Duchesse, som gav upphov till EU:s arbetsmarknadsdialog, leddes av EU-kommissionens tidigare ordförande Jacques Delors 1985. EU-kommissionens verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis, EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas och EU-kommisionär Nicolas Schmit ska ta uppföljningsåtgärderna från toppmötet vidare, bland annat handlingsplanen för att hantera bristen på arbetskraft och kompetens.

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_24_462

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Ismo Ulvila
tfn 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)


Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på X / Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
31 januari 2024
Upphovsman
Representationen i Finland