EU-kommissionen föreslår i dag åtgärder mot transportföretag som underlättar människosmuggling och människohandel till EU. Detta är en del av EU:s gemensamma reaktion på statsstött utnyttjande av människor vid EU:s yttre gräns mot Belarus.
De åtgärder som läggs fram i dag utgör ett nytt verktyg i EU:s verktygslåda för att stödja medlemsländer som utsätts för denna typ av hybridattacker. Andra former av stöd, såsom humanitärt bistånd, bör komplettera åtgärderna inom ramen för det nya instrumentet.
Riktade åtgärder mot transportföretag som underlättar eller ägnar sig åt smuggling
Kommissionen föreslår en ny rättslig ram som gör det möjligt för EU att vidta riktade åtgärder mot transportföretag inom alla transportslag (mark, flyg, inre vattenvägar och sjöfart) som ägnar sig åt eller underlättar människosmuggling eller människohandel till EU.
Åtgärderna bör vara proportionerliga och utformas från fall till fall. Det kan handla om restriktioner av verksamheten på EU:s marknad, tillfälligt indrag av licenser eller tillstånd, eller förbud mot att tanka eller utföra underhåll inom EU. Det kan även handla om förbud mot att transitera eller flyga över EU, göra mellanlandningar eller anlöpa hamnar i EU.
Diplomatiska och yttre åtgärder
Den 15 november utvidgade EU:s utrikesministrar i rådet EU:s sanktionssystem mot Belarus och riktade in sig på personer och enheter som organiserar eller deltar i utnyttjandet av människor, däribland flygbolag, resebyråer och andra mellanhänder. Politisk överenskommelse har nåtts om ett femte paket med en uppdaterad lista för att åtgärda gränssituationen, människohandeln och det fortsatta förtrycket i Belarus. Överenskommelsen följer på EU:s beslut den 9 november 2021 om att delvis upphäva avtalet om förenklade viseringsförfaranden mellan EU och Belarus, så att det inte gäller för belarusiska statstjänstemän.
Sedan krisen började har EU arbetat för att skapa en global koalition mot det hänsynslösa utnyttjandet av människor. I detta sammanhang tillämpas ”Team Europe”-modellen, som tar vara på medlemsländernas och EU:s kombinerade diplomatiska styrka. De senaste veckorna har kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas besökt de viktigaste ursprungs- och transitländerna för att be dem hindra sina egna medborgare från att hamna i den fälla som de belarusiska myndigheterna har gillrat.
EU:s löpande kontakter har gett resultat. Ett antal ursprungs- och transitländer har ställt in flygningar till Belarus och skärpt kontrollerna av passagerare på flygplatserna.
Europeiska utrikestjänsten och kommissionen har inlett tekniska samtal med FN-organ (FN:s flyktingkommissariat och Internationella organisationen för migration) och belarusiska motparter på tjänstemannanivå för att underlätta återsändande av migranter från Belarus.
Många av de människor som den belarusiska regimen utnyttjar i den här krisen är irakier. EU bedriver ett intensivt samarbete med Irak. De direkta flygningarna från Bagdad till Belarus avbröts i augusti, och senare stoppades även flygningar från Erbil som transiterade genom tredjeländer till Belarus. Irak ordnar hemtransport för irakier med stöd av EU och med ytterligare ekonomiskt stöd för återintegrering i Irak.
Informationsmanipulation är ett verktyg som används för att lura människor, ge falska löften och sedan utnyttja människorna. Situationen har utnyttjats av olika aktörer som orkestrerar en omfattande desinformationskampanj för att svärta ned EU:s rykte i världen. Europeiska utrikestjänsten har motverkat falsk och vilseledande information på nätet och genom riktad kommunikation av EU:s delegationer i de länder från vilka de flesta människorna har lockats till Belarus.
Ökat humanitärt bistånd
EU har anslagit 700 000 euro i humanitärt bistånd till utsatta flyktingar och migranter som sitter fast i Belarus, vid gränserna och inne i landet. Av detta belopp går 200 000 euro direkt till Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) som en del av EU:s totala bidrag till IFRC:s katastroffond.
Dessutom har EU beviljat 500 000 euro till ytterligare humanitärt bistånd, som ska tillhandhållas av EU:s partnerorganisationer på fältet.
Stöd till gränsförvaltning och migrationshantering
Sedan krisens början har EU gett närtidsstöd till Lettland, Litauen och Polen för gränsförvaltning. Stödet ges i form av nödfinansiering, utstationering av experter och bistånd in natura från andra europeiska länder enligt civilskyddsmekanismen. Kommissionen har beviljat Litauen 36,7 miljoner euro i EU-medel för att stödja genomförandet av asylförfaranden och mottagningsvillkor.
EU:s nätverk för beredskap för migration och krishantering sammanträder varje vecka för att ge en rättvisande lägesbild och samordna effektiva insatser. EU:s organ för inrikes frågor har också sedan juli satt in personal i de tre EU-länderna och placerat utrustning i Litauen och Lettland.
EU-kommissionen för en dialog med Lettland, Litauen och Polen om ekonomiska och operativa behov och ställer ytterligare 200 miljoner euro till förfogande för gränsförvaltning.
Kommissionen kommer även att tillhandahålla upp till 3,5 miljoner euro till stöd för frivilliga återvändanden från Belarus till ursprungsländerna.
Dessutom arbetar EU-kommissionen på ett förslag om provisoriska åtgärder inom asyl och återvändande, på grundval av artikel 78.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.
Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_21_6187
Europeiska kommissionens representation i Finland
Informationschef
Pia Siitonen
tfn 040 535 5979
pia [dot] siitonenec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Följ oss på Twitter @eukomissio
Översikt
- Publiceringsdatum
- 23 november 2021
- Upphovsman
- Representationen i Finland