Siirry pääsisältöön
Euroopan komission logo
suomi
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli26. maaliskuuta 2017Suomen-edustusto

EU 60 vuotta - 60 esimerkkiä EU-yhteistyöstä

EU-johtajat tapasivat Roomassa 25. maaliskuuta Rooman sopimusten 60-vuotisjuhlassa. Tämä oli tilaisuus pohtia Euroopan unionin tilaa ja yhdentymisprosessin tulevaisuutta. EU-johtajien antoivat julistuksen, jossa esitetään yhteinen visio tuleviksi...

EU-johtajat tapasivat Roomassa 25. maaliskuuta Rooman sopimusten 60-vuotisjuhlassa. Tämä oli tilaisuus pohtia Euroopan unionin tilaa ja yhdentymisprosessin tulevaisuutta. EU-johtajien antoivat julistuksen, jossa esitetään yhteinen visio tuleviksi vuosiksi. Samalla julkaistiin komission Suomen-edustuston esite, jossa esitellään lyhyesti 60 esimerkkiä EU-yhteistyön merkityksestä.

EU-mailla on edessään perinpohjainen keskustelu siitä, miten ne jatkossa haluavat edetä yhteistyössään.

Roomassa 60 vuotta sitten tehdyillä sopimuksilla luotiin nykyaikaisen EU:n perusta. Sopimusten allekirjoittamista on seurannut pisin yhtäjaksoinen rauhan aika Euroopassa. Rooman sopimuksilla perustettiin yhteismarkkinat, joiden sisällä ihmiset, tavarat ja palvelut voivat liikkua vapaasti maasta toiseen, ja luotiin edellytykset Euroopan vauraudelle ja vakaudelle.

Kuuden vuosikymmenen ajan olemme rakentaneet unionia, joka edistää ihmisarvon kunnioittamista, vapautta, demokratiaa, tasa-arvoa ja solidaarisuutta Euroopan maiden ja kansojen välillä. Myös tästä eteenpäin voimme yhdessä vaikuttaa siihen, millaiseksi tulevaisuutemme muodostuu.

EU-yhteistyön hyötyjä ei aina ole helppo pukea konkreettisiksi yksinkertaisiksi esimerkeiksi, koska ne näkyvät usein vasta viiveellä. Usein on myös niin, että EU:n ja komission antama alkusysäys ja myötävaikutus pitkässä monitahoisessa muutosprosessissa on helppo unohtaa. Samoin on myös helppo syyttää EU:ta ongelmista, jotka ilman EU-yhteistyötä voisivat olla paljon vakavampia ja dramaattisempia.

EU-yhteistyön hyödyt ovat usein luonteeltaan mahdollistavia, tilaisuuksia luovia, perustaa vahvistavia. Yhteistyö luo vakautta, ennustettavuutta ja kollektiiviseen tietämykseen perustuvaa toimintaa, joka ei katso rahallista etua tässä ja nyt, vaan kantaa hedelmää usein vasta tuleville sukupolville.

Juhlavuoden kunniaksi laatimassamme esitteessä haluamme esitellä kuusikymmentä kuvausta EU-yhteistyön tuloksista. Raapaisemme siinä vain pintaa, mutta toivottavasti esite muistuttaa mieliin, millaisia tavoitteita EU:ssa on edistetty ja mitä on saatu aikaan. Ja miksi EU:ta tarvitaan.

Hyvää 60-vuotispäivää Euroopan unionille - eli meille kaikille!

Euroopan komission Suomen-edustuston väki

60 hyvää syytä EU:lle – Miksi tarvitsemme Euroopan unionia?

VIDEO: Eurooppa 1957–2017: 60 vuotta rauhaa, demokratiaa, solidaarisuutta

VIDEO: EU60 in 60 seconds

Euroopan komissio julkaisi valkoisen kirjan Euroopan tulevaisuudesta 1.3.2017. Valkoisessa kirjassa esitetään viisi mahdollista kehityskulkua ja se toimii keskustelunavauksena.

Tutustu EU 60 vuotta –sivustoon! Voit myös osallistua EU:n juhliin päivittämällä Facebook- tai Twitter-profiilikuvasi ja osallistua keskusteluun tunnisteilla #EU60 ja #FutureOfEurope .

Tiedot

Julkaisupäivä
26. maaliskuuta 2017
Laatija
Suomen-edustusto