EU:n NextGenerationEU-elpymisvälineessä keskeisenä osana on elpymis- ja palautumistukiväline (RRF), jolla edistetään uudistuksia ja investointeja EU-maissa. Sen täytäntöönpano on vauhdittumassa.
Komissio julkaisi tänään kolmannen elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevan vuosikertomuksen. Siitä käy ilmi, että komissio tukee EU-maita niiden laatimien suunnitelmien täysimittaisessa ja oikea-aikaisessa toteuttamisessa. Myös läpinäkyvyyttä on lisätty ja mekanismeja EU:n taloudellisten etujen suojaamiseksi on parannettu.
Elpymis- ja palautumistukivälineestä voidaan antaa avustuksina ja lainoina 650 miljardia euroa. Se on kunnianhimoisten investointien ja uudistusten keskeinen moottori kaikissa EU-maissa, sillä siitä tuetaan aloitteita, joilla edistetään vihreää ja digitaalista siirtymää ja vahvistetaan EU:n häiriönsietokykyä ja kilpailukykyä.
Elpymis- ja palautumistukiväline on perustamisensa jälkeen saanut liikkeelle yli 82 miljardin euron investoinnit, joilla tuetaan yrityksiä suoraan. Esimerkiksi byrokratian vähentämiseksi ja lupamenettelyihin liittyvien prosessien nopeuttamiseksi toteutetaan yli 900 uudistusta, joilla parannetaan EU:n teollisuuden kilpailukykyä. Elpymis- ja palautumistukivälineen tuella on säästetty 34 miljoonaa megawattituntia energiaa, yli 11,8 miljoonaa ihmistä on osallistunut koulutukseen ja 9,8 miljoonaa ihmistä on hyötynyt suojelutoimenpiteistä ilmastoon liittyvien katastrofien varalta.
Yli 300 miljardia euroa RRF-tukea vuoden 2024 loppuun mennessä
Elpymis- ja palautumistukivälinettä pannaan täytäntöön ja tukieriä maksetaan nyt nopeammin sen jälkeen, kun vuonna 2023 koettiin viivästyksiä, jotka liittyivät suurelta osin Venäjän Ukrainaan kohdistamaan laittomaan hyökkäykseen, korkeaan inflaatioon, toimitusrajoituksiin sekä tarpeeseen hyväksyä REPowerEU:ta koskevat toimet kansallisiin suunnitelmiin.
Komissio on nyt maksanut yli 267 miljardia euroa eli yli 40 prosenttia käytettävissä olevasta elpymis- ja palautumistukivälineen rahoituksesta. Jäsenmaat hakevat maksatuksia sen perusteella, miten kansallisten suunnitelmien tavoitteita ja välitavoitteita on saavutettu. Vuosikertomuksessa esitetään useita esimerkkejä siitä, miten uudistusten ja investointien edistyminen elpymis- ja palautumistukivälineen kaikissa kuudessa politiikkapilarissa vaikuttaa käytännön tasolla myönteisesti sekä kansalaisiin että yrityksiin.
Täytäntöönpano EU-maiden kannalta yksinkertaisempaa
Koska elpymis- ja palautumistukiväline on aikasidonnainen, kaikissa toimissa olisi edelleen keskityttävä suunnitelmien oikea-aikaiseen täytäntöönpanoon vuoteen 2026 mennessä. EU-maiden on jatkettava elpymis- ja palautumissuunnitelmiensa täytäntöönpanoa ripeästi. Komissio tukee niitä tässä aktiivisesti.
Komissio toteutti vuonna 2024 lisätoimia, joilla se tuki jäsenmaita elpymis- ja palautumistukivälineen täytäntöönpanossa. Tämän vuoden heinäkuussa komissio yksinkertaisti prosesseja EU-maille annettavissa päivitetyissä ohjeissa. Erityisesti se kiinnitti huomiota siihen, miten suunnitelmiin tehdään muutoksia, mikä on tärkeää täytäntöönpanon pullonkaulojen poistamiseksi. Myös jäsenmaiden raportointivaatimuksia on virtaviivaistettu. Lisäksi on selvennetty, miten elpymis- ja palautumistukiväline voidaan yhdistää muihin EU:n rahastoihin synergian aikaansaamiseksi.
Lisää läpinäkyvyyttä
Komissio pyrkii elpymis- ja palautumistukivälineen toteuttamisessa jopa lakisääteisiä vaatimuksia pidemmälle menevään selkeyteen ja läpinäkyvyyteen.
Tänään hyväksyttyyn vuosikertomukseen sisältyy esimerkiksi perusteellinen analyysi EU-maiden antamista tiedoista, jotka koskevat sataa suurinta elpymis- ja palautumistukivälineen puitteissa myönnettävän rahoituksen lopullista saajaa. Avoimuuden ja selkeyden vuoksi komissio antaa myös lisäohjeita elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevan asetuksen keskeisistä käsitteistä.
Unionin taloudellisten etujen vahva suoja
EU:n taloudellisten etujen suojaaminen on komissiolle ensisijainen tavoite. Sen vuoksi se vahvistaa tarkastus- ja valvontakehystään jatkuvasti ja ottaa tässä huomioon myös Euroopan parlamentin, neuvoston ja Euroopan tilintarkastustuomioistuimen suositukset. Komissio teki syyskuun 2023 ja elokuun 2024 välisenä aikana 17 riskiperusteista jälkitarkastusta, joissa tarkasteltiin välitavoitteiden ja lopullisten tavoitteiden saavuttamista. Lisäksi tehtiin neljä kansallisten valvontajärjestelmien tarkastusta. Komissio oli vuoden 2023 loppuun mennessä tarkastanut kaikki EU-maat vähintään kerran.
Elpymis- ja palautumissuunnitelmien täytäntöönpanon edistymistä voi seurata komission joulukuussa 2021 perustamassa verkkoportaalissa olevasta elpymisen ja palautumisen tulostaulusta: https://ec.europa.eu/economy_finance/recovery-and-resilience-scoreboard/index.html?lang=fi
Lisätietoa elpymis- ja palautumistukivälineestä löytyy interaktiiviselta kartalta, jolla esitetään elpymis- ja palautumistukivälineestä rahoitetut hankkeet: https://commission.europa.eu/business-economy-euro/economic-recovery/recovery-and-resilience-facility_fi
Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_24_5206
Euroopan komission Suomen-edustusto
Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 78
nina [dot] hottiec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 10. lokakuuta 2024
- Laatija
- Suomen-edustusto