Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli25. maaliskuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 2 min

Edustuston vt. päällikkö Maria Kokkonen: Valoa kevääseen – rokotetoimitukset lisääntyvät

Talven selkä näyttäisi taittuneen, lumet sulavat silmissä ja päivät pitenevät. Kevät tekee tuloaan, ja samalla näkyy myös valoa tunnelin päässä taistelussa koronavirusta vastaan.

Julkisessa keskustelussa on näkynyt viime aikoina vahvaakin kritiikkiä eri toimijoita kohtaan: etsitään syyllistä koronaviruksen alueellisen leviämisen ja rajoitusten jatkumiselle sekä niiden vaikutukselle ihmisten elämään ja yritysten ja kansantalouden kestävyyteen. Milloin syyllinen löytyy kansallisista viranomaisista, milloin EU:sta, milloin naapurista tai vieressä istuvasta bussimatkustajasta, joka kieltäytyy käyttämästä maskia.

Välillä kiivaassakin sormen heristelyssä näyttää unohtuvan, että meillä on tässä taistelussa vain yksi vastustaja, jonka voimme voittaa ainoastaan yhteisellä ponnistuksella: koronavirus. Sitä vastaan meidän voimallisin aseemme ovat rokotteet.

EU:n rokotestrategia on esimerkki eurooppalaisen yhteistyön ja eurooppalaisen solidaarisuuden voimasta: EU sai kuudessa kuukaudessa varmistettua lähes 2,6 miljardia rokoteannosta. Komissio on myöntänyt ehdollisen myyntiluvan useille covid-19-rokotteille Euroopan lääkeviraston (EMA) myönteisen tieteellisen suosituksen perusteella. EMA:n antama suositus pohjautuu sen tekemään perusteelliseen arviointiin rokotteen turvallisuudesta, tehokkuudesta ja laadusta. Rokotteet ovat saatavilla kaikissa EU-maissa samaan aikaan samoin ehdoin. Kuukausien työn jälkeen näemme, että EU:n rokotestrategia tuottaa hedelmää – turvallisten, tehokkaiden ja edullisten rokotteiden saanti mahdollistetaan kaikille jäsenmaille samanaikaisesti. Rokotteiden hankkiminen yhtä nopeassa aikataulussa, yhtä edullisesti ja turvallisesti ei olisi ollut Suomen kaltaiselle pienelle maalle mahdollista yksin!

Toimitukset lisääntyvät toisella vuosineljänneksellä. Tiedämme, että voimme saavuttaa tavoitteemme: 70 % aikuisväestöstä rokotetaan kokonaan kesän loppuun mennessä, jolloin saadaan muodostettua mahdollisimman kattava suoja EU:n alueella.

Voimme hyvin perustein toivoa, että toimitettujen annosten määrä kasvaa kovaa vauhtia tammikuun 14 miljoonasta jopa 60 miljoonaan maaliskuun loppuun mennessä ja 100 miljoonaan kuukaudessa huhtikuusta alkaen. Tavoitteena on saavuttaa 2–3 miljardin annoksen vuotuinen tuotantokapasiteetti vuoden 2021 loppuun mennessä.

Pysäyttääksemme maailmanlaajuisen pandemian meidän on autettava myös EU:n ulkopuolisia, haavoittuvia matalan ja keskitulotason maita, joilla ei ole omaa rokotetuotantokapasiteettia tai vain rajalliset mahdollisuudet ostaa rokotteita. Samalla kun takaamme rokotteiden saatavuuden EU:n alueella jarrutamme viruksen etenemistä globaalisti COVAX-mekanismin kautta. Kukaan ei ole turvassa niin kauan kuin kaikki eivät ole turvassa! Ensimmäiset rokotelähetykset ovat jo saapuneet kolmansiin maihin, ja EU on niiden suurin lahjoittaja. Pandemian piinamassa maailmassakin EU on jälleen kerran osoittanut olevansa tärkeä ja relevantti kansainvälinen tekijä.

Myös erimielisyydet koronavirusrokotetuotteiden saatavuudesta EU:n valitettavasti jättäneen Britannian hallituksen ja komission välillä ovat hälvenemässä: yhteisessä julkilausumassa 24.3. osapuolet sitoutuivat yhteistyöhön: ”Olemme kaikki saman pandemian edessä, ja kolmas aalto tekee EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan yhteistyöstä entistä tärkeämpää”.

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC kerää EU-mailta rokotustiedot. Kartta kertoo Suomen olevan rokotuksissa hyvässä vauhdissa.

https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#uptake-tab

Rokotteita tulee koko ajan lisää ja nopeasti. Sinnitellään sisulla kesää kohti!

Seuraava uutiskirjeemme ilmestyy 15.4. Jos et ole vielä uutiskirjeemme tilaaja, niin voit tilata sen täältä.

Toivotan kaikille lukijoillemme valoisaa ja turvallista pääsiäistä!

Maria Kokkonen

Edustuston vt. päällikkö

Tiedot

Julkaisupäivä
25. maaliskuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto