Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio8. syyskuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 2 min

Edustuston uusi päällikkö Maria Blässar: Syysterveiset!

Maria Blässar

Hyvää alkanutta syksyä kaikille! Tähän kesätauon jälkeiseen edustuston ensimmäiseen uutiskirjeeseen kokoan ajatuksiani ajassa, jota vakavoittavat monet yhtäaikaiset kriisit. Venäjä käy Euroopassa brutaalia hyökkäyssotaa Ukrainassa, millä on monia kauaskantoisia vaikutuksia. Sota on aiheuttanut ennennäkemättömän muuttoliikkeen Ukrainan sisällä ja Ukrainasta moniin EU-maihin. Sota on myös aiheuttanut globaalin ruokakriisin, joka kurittaa erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevia maita, esimerkiksi Afrikassa. Sen lisäksi Venäjän presidentti Vladimir Putin käyttää häikäilemättömästi energiaa aseena Eurooppaa vastaan, mikä näkyy energian saannin vaikeutena ja energian korkeana hintana. Samaan aikaan inflaation nousu EU:ssa ja muuallakin maailmassa synkistää entisestään talouden näkymiä.

EU:lla on pitkälti yhteinen tilannekuva Venäjästä ja sen aiheuttamasta eksistentiaalisesta uhasta Ukrainan suvereniteettia kohtaan. Samalla, kuten monesti on todettu eri yhteyksissä, ukrainalaiset eivät käy urheata taistelua vain omasta itsenäisyydestään vaan henkensä uhalla sotivat myös meidän yhteisten eurooppalaisten arvojemme puolesta. Mitä pidemmälle sota etenee, sitä kovemmaksi paine kuitenkin käy EU:ssakin, joka on sopinut jo ennennäkemättömistä talouspakotteista Venäjää vastaan.

Yhteistä tilannekuvaa ja ratkaisuhenkeä tarvitaan monessa yhteiskunnallisesti merkittävässä asiassa seuraavien kuukausien ja vuosien aikana. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitää syyskuun 14. päivänä vuosittaisen puheen, jossa hän linjaa tarvittavia aloitteita yhteisten ongelmien ratkaisemiseksi. Aika varmana voi pitää sitä, että hänen puheensa keskittyy muun muassa niihin toimiin, joita meidän on Euroopassa määrätietoisesti jatkettava ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Mutta se ei riitä. Tämä kesä on toivottavasti viimeistään herättänyt eurooppalaiset siihen, että meidän on yhä kiihtyvämmässä tahdissa myös sopeuduttava jo nyt nähtävissä oleviin ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin, kuten kuivuuteen.

Näissä merkeissä aloitin 1. syyskuuta edustuston uutena päällikkönä. EU:ta on testattu monessa kriisissä. Niin on nytkin. Putin pyrkii heikentämään Eurooppaa turvallisuuspoliittisesti energiapolitiikan avulla. Parhaiten pystymme varautumaan edessä olevaan kovaan talveen irrottautumalla mahdollisimman nopeasti riippuvuudestamme venäläisestä energiasta. Näin osoitamme, että pidämme EU-maiden yhtenäisyydestä ja yhteistyöstä kiinni globaalien kriisien keskellä. Meillä on taloudellisen ja normatiivisen vallan lisäksi myös kollektiivista valtaa, jonka avulla selviämme edessämme olevista vaikeuksista. Pidän välttämättömänä, että me edustustona osallistumme aktiivisesti Suomessa käytävään kansalliseen EU-keskusteluun. Toivottavasti ensi kevään eduskuntavaalit tarjoavat hyvän alustan poliitikoille, kansalaisille ja medialle tarttua myös ajankohtaisiin EU-kysymyksiin.

Tiedot

Julkaisupäivä
8. syyskuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto