Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Nyhetsartikel23 september 2021Representationen i Finland

Representationens informationschef Pia Siitonen: Det lönar sig alltid att lära sig språk!

”Jag tycker att det är intressant att lära sig främmande språk, eftersom det ger en ny inblick i en annan kultur. Det är också intressant när man ser något ord som man känner igen i ett främmande språk fast man inte nödvändigtvis kan det språket. Jag...

Europeiska språkdagen infaller den 26 september varje år och det officiella språkdagsfirandet i Finland inleddes redan i måndags i centrumbiblioteket Ode i Helsingfors. Syftet med språkdagen, som firas för tjugonde gången i år, är att uppmärksamma den språkliga mångfalden i Europa och betydelsen av samverkan mellan olika kulturer. Dessutom uppmuntras människor i alla åldrar till att lära sig språk.

I Finland lär sig allt färre unga andra främmande språk än engelska i skolan nuförtiden. Därmed finns det en stor risk för att vi finländare helt och hållet måste förlita oss på engelskan framöver. Det finns dock ett stort behov av mångsidiga språkkunskaper, inte minst i arbetslivet. För att inte tala om att vi kan följa med händelser och nyheter i världen mycket bättre om vi kan olika språk, eller bättre kommunicera med ortsbor när vi är ute och reser. Språkkunskaper vidgar ens egen världsbild.

Representationens översättare, Terttu och Minna, anordnar en rad olika språkdagsevenemang i Finland i år – både denna och nästa vecka. I biblioteket Ode kan du se en utställning av Pippi Långstrump-böcker på många olika språk och delta i en frågesport om Pippi. I Ode kan du även se en videointervju med Tim Sparv, kapten i Finlands herrlandslag i fotboll, där han talar om betydelsen av att kunna språk.

Nästa vecka anordnas flera olika språkdagsevenemang i samarbete med Språkcentrum vid Helsingfors universitet. Bland annat kan du delta i olika minilektioner i olika språk på nätet. Du hittar mer info om alla våra språkdagsevenemang här!

Du kan läsa fler briljanta svar på vad språkkunskaper betyder för finländska elever och studerande på vår Facebooksida ( https://www.facebook.com/euroopankomissiosuomessa ) och Instagram (@eukomissio).

Översikt

Publiceringsdatum
23 september 2021
Upphovsman
Representationen i Finland