Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio27. tammikuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Edustuston tiedotuspäällikkö Pia Siitonen: Holokaustin muistaminen on välttämätöntä

Pia Siitonen

Kansainvälistä holokaustin uhrien muistopäivää vietetään vuosittain 27.1. Tämän viikon torstaina on kulunut 77 vuotta siitä, kun Auschwitzin keskitysleirin vangit vapautettiin vuonna 1945. Muistamme kaikkia holokaustista selvinneitä ja miljoonia natsihallinnon murhaamia juutalaisnaisia, -miehiä ja -lapsia sekä kaikkia muita uhreja.

Holokaustia muistetaan, jotta sellainen ei enää tapahtuisi. Muistamalla voimme osoittaa kunnioitusta uhreille. Muistaminen on myös välttämätöntä, koska on ihmisiä, jotka kieltävät holokaustin koskaan tapahtuneen, tai sanovat, että tapahtumia liioitellaan. Tällä hetkellä joka kahdeskymmenes eurooppalainen ei ole koskaan kuullutkaan holokaustista. Lisäksi juutalaisvastaisuus (antisemitismi) on jälleen kasvussa Euroopassa ja uhkaa juutalaisyhteisöjä. 

”Holokausti oli eurooppalainen katastrofi ja tuho, jonka taustalla oli juutalaisvastaisuus (antisemitismi). Antisemitismi epäinhimillistää juutalaiset. Epäinhimillistäminen johti natsi-Saksassa juutalaisten joukkotuhoon (shoahiin). Emme saa koskaan unohtaa sitä”, totesi komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen lausunnossaan.

Komissio esitti viime vuoden lokakuussa kaikkien aikojen ensimmäisen EU:n strategian, jolla pyritään torjumaan antisemitismiä ja edistämään juutalaista elämää. Siinä esitetään yli 70 konkreettista toimea, joilla pyritään torjumaan antisemitismiä verkossa, varmistamaan juutalaisyhteisöjen turvallisuus, perustamaan holokaustin tapahtumapaikkojen verkosto ja saamaan kansalaiset pohtimaan muistiperinnön kulttuuria Euroopassa.

Strategian tarkoituksena on varmistaa, että juutalaiset kaikkialla Euroopassa voivat elää uskonnollisten ja kulttuuristen perinteidensä mukaisesti. ”Eurooppa voi kukoistaa vain, jos sen juutalaisyhteisöt kukoistavat, ja juutalaisuus on erottamaton osa Euroopan historiaa ja Euroopan tulevaisuutta”, puheenjohtaja von der Leyen sanoi.

Komissio osallistuu torstaina kansainväliseen #WeRemember-kampanjaan, ja komissaareja osallistuu holokaustin muistopäivän tapahtumiin. Komissio jatkaa #ProtectTheFacts-kampanjan tukemista. Kampanjalla lisätään tietoisuutta holokaustista ja torjutaan holokaustin vääristelyä.

Tiedote: EU:n strategia antisemitismin torjumiseksi ja juutalaisuuden vaalimiseksi: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_4990

Tiedot

Julkaisupäivä
27. tammikuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto