Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio29. helmikuuta 2024Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Edustuston päällikkö Maria Blässar: Päivä demokratian puolustamista varapuheenjohtaja Věra Jourován matkassa

Varapuheenjohtaja Věra Jourová
Euroopan komission varapuheenjohtaja Věra Jourová tapasi suomalaisnuoria Eurooppasalissa

Arvoista ja avoimuudesta vastaava komission varapuheenjohtaja Věra Jourová piipahti eilen Helsingissä, ja sain kunnian olla päivän ajan osa hänen delegaatiotaan. Komissiolta on tullut viime aikoina huomattavia aloitteita eurooppalaisen demokratian turvaamiseksi. Ne ovat liittyneet muun muassa digisäännöksiin ja vaalien reiluuteen. Poliittinen tahtotila eurooppalaisten arvojen turvaamiseksi on Brysselissä kova.

Nyt komissio siirtyy sanoista tekoihin. Kun Euroopan parlamentin vaaleihin on aikaa vain 100 päivää, varapuheenjohtaja Jourová aloitti useaan eri jäsenmaahan ulottuvan demokratian puolustamisen kiertueensa. Suomi valikoitui kiertueen aloituspaikaksi, koska meillä on, varapuheenjohtajan sanoin, kansallisena perintönä DNA:ssamme se, kuinka ymmärtää ja torjua Venäjän propaganda, ja lisäksi meillä on instituutiot, jotka pitävät huolta siitä, että asiaan suhtaudutaan jatkossakin kaikella vakavuudella. Jourová sai kuulla, että venäläinen propaganda ei täällä pure historiamme, pitkän itärajamme ja venäläisten harjoittaman hybriditoiminnan takia. Suomalaisten voimakasta halua tukea Ukrainaa ei venäläinen propaganda voi muuttaa.

Kiireisen päivän aikana varapuheenjohtaja tapasi sekä valtioneuvoston jäseniä että asiantuntijoita, mutta ehkä mieleenpainuvin hetki oli pitkä yhteinen keskustelutilaisuus nuorten ja nuorisojärjestöjen kanssa. Arvostettu vieraamme otti yleisönsä – yhtäältä korostamalla komission kantoja ja periaatteita mutta toisaalta myös ottamalla vastaan nuorten haasteen ja heittäytymällä dialogiin EU:n syvimmistä arvoista. Tätä keskustelua oli ilo seurata. Jourová myös vetosi voimakkaasti paikalla olleisiin suomalaisiin nuoriin, jotta he käyttäisivät kallisarvoista oikeuttaan äänestää kesäkuun EU-vaaleissa. Samanikäisenä nuorena hänellä ei aikanaan kommunistisessa Tšekkoslovakiassa ollut tätä mahdollisuutta.

Tiedot

Julkaisupäivä
29. helmikuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto