Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Kompletterande information22 september 2022Representationen i FinlandLästid: 2 min

Representationens kommunikationschef, Kati Laitinen: De unga kan engelska bättre än tidigare – räcker det?

Kati Laitinen

När jag började läsa engelska i lågstadiet i Norra Österbotten för ett antal årtionden sedan, såg världen helt annorlunda ut. Man hörde bara engelska på tv och det fanns knappt några möjligheter alls att tala språket utanför klassrummet. Att lära sig ett nytt språk gav vardagen en viss spänning. Många elever fick till och med en brevvän i England med lärarens hjälp.

När vi sedan började i högstadiet tog vi glatt tillfället i akt att lära oss även andra språk som tillvalsämnen. Och i gymnasiet valde vi ytterligare fler språk. De öppnade dörrar till nya kulturer – och det var alldeles underbart att kunna läsa böcker på originalspråken! Framför tänkte vi dock att vi skulle ha nytta av språkkunskaperna i arbetslivet.

Tack vare internet ser dagens värld helt annorlunda ut. Förvisso lär de unga sig fortfarande engelska i skolan, men framför allt anammar och använder de språket i vardagen, när de surfar på nätet. Unga finländare kan engelska bättre än någonsin tidigare.

Myntet har dock även en baksida. Samtidigt som de ungas kunskaper i engelska har förbättrats har deras kunskaper i andra främmande språk och det egna modersmålet försämrats. Man tänker att det räcker med att kunna engelska. Språklärarna har redan länge oroat sig över denna trend, men även vi andra borde ta oss en funderare på hur framtiden ter sig ur detta perspektiv.

Språk kommer med historia och kultur, och språk bär på känslor. Genom att lära sig ett nytt språk börjar man även förstå de människor som talar det språket som sitt modersmål bättre. Om vi inte längre behärskar andra främmande språk än engelska blir vår världsbild snävare. Och just i dessa tider behöver vi en förståelse för varandra över kulturgränserna mer än någonsin tidigare.

För att citera min europeiska vän: ”Europa är inte en sida i kartboken. Europa handlar om kommunikation mellan människor och om att förmedla tankar, känslor och värderingar sinsemellan. Det funkar inte utan alla europeiska språk och alla dimensioner och nyanser som de för med sig.”

Europeiska språkdagen firas igen nästa vecka. Under ”Evenemang” hittar du information om olika språkdagsevenemang som EU-kommissionen ordnar.

 

Översikt

Publiceringsdatum
22 september 2022
Upphovsman
Representationen i Finland