Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
  • Lisäinformaatio
  • 22. syyskuuta 2022
  • Suomen-edustusto
  • Arvioitu lukuaika: 1 min

Edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Kati Laitinen: Nuoret osaavat entistä paremmin englantia – riittääkö se?

Kati Laitinen

Kun aloitin englannin opiskelun alakoulussa Pohjois-Pohjanmaalla muutama vuosikymmen sitten, maailma oli hyvin erilainen paikka. Englantia kuuli ainoastaan TV-ohjelmista, mahdollisuudet kielen puhumiseen luokkahuoneen ulkopuolella olivat lähes olemattomat. Uuden kielen opiskelu toi arkeen tuulahduksen jostakin jännittävästä. Moni hankki opettajan avustuksella jopa kirjeenvaihtokaverin Englannista.

Yläkouluun siirryttäessä hyödynnettiinkin innokkaasti tilaisuus opiskella myös muita kieliä valinnaisaineena. Lisää kieliä valittiin lukiossa. Ne avasivat ovia uusiin kulttuureihin – miten hienoa olikaan lukea kirjoja niiden alkuperäiskielellä! – mutta ennen kaikkea ajateltiin, että niistä olisi hyötyä myöhemmin työelämässä.

Tänään maailma on internetin ansiosta hyvin erilainen paikka. Englantia opitaan kyllä koulussakin, mutta ennen kaikkea sitä opitaan ja käytetään arjessa, netissä seikkaillessa. Suomalaiset nuoret osaavat englantia paremmin kuin koskaan ennen.

Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa. Samalla kun nuorten englannin taito on parantunut, muiden vieraiden kielten taito sekä äidinkielen taito ovat heikentyneet. Ajatellaan että englannin taito riittää.

Kieltenopettajat ovat olleet huolestuneita kehityksestä jo pitkään, mutta meidän muidenkin kannattaisi pohtia, millaisia näköaloja eteemme avautuu.

Kielet kantavat historiaa ja kulttuuria, kielet kantavat tunteita. Uuden kielen oppiessaan ihminen alkaa ymmärtää paremmin myös kyseisen kielen puhujia. Jos emme enää osaa muita kieliä kuin englantia, kuvamme maailmasta kapenee. Kulttuurirajat ylittävää keskinäistä ymmärrystä tarvitaan kuitenkin juuri nyt jopa aiempaa enemmän.

Eurooppalaisen ystäväni sanoin: ”Eurooppa ei ole karttakirjan sivu. Se on ihmisten välistä viestintää, ajatusten, tunteiden ja arvojen jakamista. Se ei onnistu ilman kaikkia eurooppalaisia kieliä, niiden kaikkien tuomia ulottuvuuksia.”

Euroopan kielten päivää vietetään taas ensi viikolla. Tästä uutiskirjeestä löydät tietoa komission järjestämistä tapahtumista.

Tiedot

Julkaisupäivä
22. syyskuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto