Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
  • Lisäinformaatio
  • 18. marraskuuta 2021
  • Suomen-edustusto
  • Arvioitu lukuaika: 1 min

Edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila: YK-prosessin rinnalle ovat tervetulleita myös muut aloitteet

Glasgow’ssa pidetty YK:n ilmastosopimukseen kuuluvien valtioiden välinen vuosittainen tapaaminen eli COP26/CMA3 (tuo CMA viittaa Pariisin sopimuksen osapuolten kolmanteen tapaamiseen) saatiin suhteellisen kunnialla päätökseen myöhään lauantaina. 

Ismo Ulvila

Monet teknisistä neuvottelukysymyksistä ratkottiin poliittisella tavalla ministeritasolla osana isoa pakettia, jossa pyrittiin säilyttämään tieteen viesti lämpötilan nousun rajoittamisesta 1,5 asteeseen, hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) suositusten ja mallinnusten mukaisesti.

Tv-kameroiden edessä tehtyihin yleispäätöksiin – vaikka ne ovat löyhiä eivätkä sitovia – sisältyy monia oleellisia osia, joilla pidetään ilmastotyön tärkeyttä ja tavoitetason nostoa jatkuvasti esillä. Ensimmäistä kertaa yleispäätöksiin saatiin kirjaus hiilen alasajon tärkeydestä samoin kuin fossiilisten polttoaineiden tukien lopettamisen tärkeydestä ja myös ilmastotoimien ja luonnon monimuotoisuuden välisestä yhteydestä. Sovittiin, että nyt myös päästövähennyksiä tarkastellaan vuosittain poliittisella tasolla. Päästövähennykset toivottavasti ohjaavat myös käytännön toimia ja investointeja.

Huomattavaa on myös yksityisen sektorin voimakas mukanaolo ja keskittyminen ratkaisuihin. Kun YK-prosessin rajat ovat tulleet vastaan, on yhä selvempää, että sen rinnalle tarvitaan muita globaaleja ilmastotoimia edistäviä aloitteita sekä kestäviä ja eettisiä investointeja koko maailmassa. Matkan suunta on nyt selvä, mutta olemme silti vasta sen alussa.

Tiedot

Julkaisupäivä
18. marraskuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto